Маргарита Попова: Следвах закона, като отказах политическо убежище на Бююк

Маргарита Попова

Българските власти съвсем законно са отказали политическо убежище на турския гражданин Абдуллах Бююк. Това обяви във Варна вицепрезидентът Маргарита Попова, след като преди ден стана ясно, че не е одобрила молбата му.

"Следвала съм закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Убежището е една от формите за закрила. След проучвания на комисията няколко месеца не се събраха данни, които да установят, че има основания турският гражданин да я получи. В молбата се претендира за политически преследвания, за това, че Бююк може да е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила", поясни Попова.

Вицепрезидентът подчерта, че обстановката сега е много сложна и трудна за преценка. "За нас като държава и като общество може би е най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация и доброто разчитане на тази информация. Затова трябва да сме много внимателни", уточни Попова. Тя прогнозира, че президентството ще бъде засипано от подобни искания, като увери, че когато хората търсят някакъв вид закрила нещата ще бъдат оглеждани внимателно и спокойно и ще се действа според закона.

От Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", където откри Петия международен фестивал "Магията на куклите", Попова призова всички да бъдат внимателни в оценките си към българските институции, които били подложени на най-високо напрежение заради регионалните и глобални кризи.

Коментари

Задължително поле