Вицепремиерът Марияна Николова на конференция в Унгария за 575-ата годишнина от Варненската битка

„Битката при Варна има огромно общоевропейско значение. И това е така, защото европейските, в това число и балканските народи, със своя отпор и мъченичество заслониха европейския свят от османската експанзия и спасиха неговата цивилизация“, отбеляза в своята реч вицепремиерът Марияна Николова по време на конференцията “Варна - щитът на християнството“ в унгарския парламент, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Тя подчерта, че съвместното отбелязване на годишнината от Варненската битка е безспорно доказателство, че са живи чувствата на признателност пред саможертвата на всички, участвали в нея. „А също така и че историческото българо-унгарско приятелство надхвърля строгите междудържавнически рамки“, каза още Николова.

През 2019 г. се навършват 575 години от Варненската битка. Конференцията се провежда под патронажа на председателя на унгарския парламент д-р Ласло Кьовер и българският заместник министър-председател по икономическата и демографска политика Марияна Николова.

Вицепремиерът обяви, че през есента България ще бъде домакин на честванията на Деня на българско-унгарското приятелство, които ще отбележат годишнината от Варненската битка.

В рамките на визитата си вицепремиерът Марияна Николова ще проведе работна среща и с Жолт Немет - председател на Комисията по външна политика в унгарския парламент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България