Вицепремиерът Марияна Николова предлага увеличение на наказанията за киберпрестъпленията и рекета в НК

Марияна Николова

Предлагам увеличение на наказанията за киберпрестъпленията и рекета в Наказателния кодекс. Сега съставите за тях са минимални - предлагам те да са от 5 до 15 години затвор, каза пред журналисти Марияна Николова, заместник-министър председател по икономическата и демографската политика.

Николова се включи в работа на Кръгла маса на тема "Новата нормативна уредба в сферата на мрежовата и информационната сигурност - предизвикателства и решения", в чийто ресор на отговорност попада и политиката за електронното управление. Форумът се организира от Държавна агенция "Електронно управление". На 17 септември в София ще има конференция, на която ще се разгледа борбата с рекетирането чрез цифрови данни, посочи още Николова, цитирана от БТВ.

Държавата не може да бъде безучастна по тези въпроси, допълни тя. На Съвета за киберсигурност, на който съм председател, ще бъде представен и доклад по отношение на проблемите с изтичането на данни от НАП и ще преценим дали са нужни законодателни промени след този случай, каза вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле