Владимир Зеленски: Украйна няма да приеме предложението на Путин за руски паспорти

Руският президент Владимир Путин не бива да очаква, че много украинци ще приемат предложението му за руски паспорти, заяви избраният за президент на Украйна Володимир Зеленски. Наред с това той предложи украинско гражданство на руснаците, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин каза вчера, че Москва обмисля да предложи на всички украинци издаване на руски паспорти по бърза процедура. Това вероятно ще разгневи някои политици в Украйна, която от 2014 г. е във война с проруските сепаритисти в източните райони.

"В Украйна разликата е фактът, че ние, украинците, имаме свобода на словото в нашата страна, имаме свободни медии и интернет", написа Зеленски във Фейсбук. "Ние ще дадем украинско гражданство на представители на всички народи, които страдат от авторитарни и корумпирани режими. На първо място на руснаците, които днес вероятно страдат най-много", добави той.

Руският президент каза преди няколко дни, че иска да узнае позицията на Зеленски за конфликта в източна Украйна. Путин имал впечатлението, че Зеленски няма да изпълнява Минските споразумения от 2015 г. въпреки умората на украинците от войната.

Зеленски каза, че е готов да води преговори, но предупреди Русия да не се опитва да говори на Украйна и на украинците "на езика на заплахите, на военния и икономическия натиск". "Това не е най-добрият път към прекратяване на огъня и деблокиране на Минския процес", каза избраният за президент на Украйна. "Ние сме готови да обсъждаме нови условия за съвместно съществуване на Украйна и Русия. С уговорката, че истинска нормализация ще настъпи само след пълното вдигане на окупацията. И от Донбас, и от Крим", добави Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа