Владислав Горанов: Най-вероятно таванът на пенсиите няма да отпадне

Владислав Горанов

Той премахва несъвършенствата на пенсионната формула, уточни финансовият министър

Най-вероятно таванът на пенсиите няма да отпадне през следващата година, заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти.

Сега действащият закон предвижда увеличение на максималния размер за съществуващите пенсии и отпадане на тавана за новоотпусканите от началото на 2019 г.

По думите на Горанов, таванът за всички пенсии може да отпадне само тогава, когато всички изкривявания в пенсионната формула, натрупани от отменения Закон за пенсията, през Кодекса за задължително обществено осигуряване, до безбройните изменения в Кодекса за социално осигуряване, изчезнат.

"Таванът съществува именно, за да премахне несъвършенствата на пенсионната формула“, уточни финансовият министър.

„Обобщено, опитваме се в момента да преценим дали трябва да отпадне напълно таванът за всички. Най-вероятно това няма да е възможното решение за 2019 година", каза Горанов.

Министър Горанов коментира и затварянето на завода на „Винпром Карнобат“. Според него, добилият известност през последните дни кран за спирт в завода не фигурира в технологичната схема на данъчния склад и е недопустим.

"Доказано е, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96 градуса. Противно на физическите закони явно, обезвъздушаването става отдолу, а не отгоре“, обясни Владислав Горанов.

„Мога да ви уверя, че категорично говорим на нарушаване на технологичната схема на данъчния склад и ние ще предприемем съответните действия от гледна точка на закона“, уточни той. Такъв кран не е съществувал, когато е издаден лиценза  от Агенция „Митници“ и от него може да бъде извеждана стока без да е плащан акциз. Дали това е правено, предстои да бъде доказано, допълни той.

"Това, че сега сме открили подобно нарушение е благодарение на добрата работа на Агенция „Митници“, каза още министърът на финансите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари