Властите в Пхенян тайно са поискали международна помощ в тестването за коронавирус

Властите в Пхенян тайно са поискали международна помощ в опит да увеличат капацитета си за провеждане на тестове за COVID-19, докато пандемията заплашва да застраши крехката здравна система в страната, пише британското издание Financial Times.

След като епидемията от коронавируса избухна в Ухан, съседен Китай, Северна Корея незабавно затвори границите си и властите там не са докладвали за нито един регистриран случай на COVID-19. Въпреки това той удари Китай и Южна Корея, където предизвика десетки хиляди заразени и повече от 4 хил. смъртни случаи.

Пред обществото властите в Северна Корея продължават да пропагандират своята идеология "чучхе", разработена от Ким Сун Ил, дядото на настоящият лидер на страната Ким Чен Ун, съгласно която Пхенян трябва да разчита единствено на собствените си усилия.

Но властите все пак тайно са поискали помощ от своите международни партньори по света в последните седмици, според източници на Financial Times и документ, с който изданието се е сдобило.

Международните експерти се съмняват в данните на Пхенян за нула заразени в страната, особено предвид факта, че Северна Корея едва ли разполага с ресурсите да провежда множество и качестени тестове.

Все пак всички 590 души, които са били тествани в страна - всички от които са пътували в чужбина преди това - са дали отрицателни резултати, според източник на Financial Times, запознат със ситуацията в Северна Корея.

"Правителството има тестове за COVID-19 и знае как да ги използва, но те са малко и затова (властите) искат всички организации да ги подкрепят в това отношение", заяви той.

Севернокорейските власти още не са коментирали темата официално.

В страната обаче под карантина се намират поне 10 хил. души, според държавните медии. Организациите, които подкрепят опитите на Пхенян са Световната здравна организация (СЗО), Червеният Кръст и УНИЦЕФ.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия