ВМРО-ДПМНЕ скочи на Заев: Да покаже какъв договор се е съгласил да подпише в София! (ВИДЕО)

ВМРО-ДПМНЕ излезе с остра реакция по повод изявленията, които Зоран Заев направи вчера в София. От партията на бившия македонски премиер Никола Груевски настояват да видят това, което Заев е договорил у нас, както и да бъде оповестено съдържанието на договора, който се е съгласил да подпише.

Политическата позиция е публикувана на интернет страница на ВМРО-ДПМНЕ от името на доскорошния председател на парламента Трайко Веляноски. „ВМРО-ДПМНЕ винаги е настоявало за развитието на доборосъседски отношения, които подразбират взаимно уважение и подкрепа, като тази позиция сме я имали и ще я имаме и към България, и към Гърция, и към останалите съседи", посочва Веляновски.

ВМРО-ДПМНЕ изразяват тревога от думите на Зоран Заев, изречени на съвместната пресконференция с премиера Борисов, че "Македония затваря една глава от своята история, глава на национализъм и омраза“. „Коя е тази история на омраза и национализъм, която е провеждал македонският народ“, питат от партията и посочват, че "македонецът никога не е бил националист и привърженик на омразата“.

В текста, разпространен от основната опозиционна партия в Македония, се изразява загриженост за „непрозрачността и лекотата", с която Заев е пристъпил към един изключително сериозен въпрос, какъвто е сключването на договора с България. "Този въпрос опира да идентичността и историята на македонския народ и крайно безотговорно е той да се дискутира на обикновена пресконференция и да се обяви подписване на договор, който е работен от експерти дълго време и който съдържа много открити въпроси, по които двете страни не можеха да намерят общ език“, посочват от партията на Груевски.

"Поведението на България е разбираемо, защото тя има свои интереси и затова ги защитава и застъпва, но това, което не може да се приеме е, че Зоран Заев сам се нагърбва да решава теми, които са от национален интерес“, посочват от формацията на Груевски.

Те са и против повдигането на темата за общата история, която "винаги е била една от най-големите пречки за подписване на договор със съседна България". „Етногенезисът на македонския народ е самостоятелен и затова е изключително опасно да се говори за обща история“, заявяват от организацията.

От ВМРО-ДПМНЕ разкриват също , че в договора за добросъседство с България съществуват още много спорни въпроси, като се започне от промяната с учебниците и се стигне до отбелязването на определени празници.

Коментари

Задължително поле