ВМРО приема индексиране на пенсиите

От 1 юли всички пенсии бяха увеличени с 6,7%.

Хората на Каракачанов искат Коалиционен съвет по темата

Добавката от 50 лв. осигурена до ноември 

Тепърва ще се определят критериите кои суми да бъдат преизчислени

От ВМРО ще инициират Коалиционен съвет, свързан с бъдещите промени в пенсиите. Това съобщиха пред “Труд” от централата на воеводите. “Смятаме, че е възможно да се върви индексиране на пенсиите”, заявиха хората на лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че ще обсъди с коалиционните партньори как ще продължи помощта за пенсионерите през следващите месеци. Вариантите са два - или да продължи изплащането на 50 лева добавка към всички пенсии, или част от пенсиите да бъдат преизчислени.

“В момента сме взели решение за изплащане на добавки по 50 лв. за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите предстои да се обсъди. От една страна - има възможност да продължи тази добавка. От друга - могат да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексацията на част от пенсиите”, каза Сачева. На месец добавката от 50 лева струва на бюджета 106 милиона лева. Предложението на социалното министерство е тези пари да се използват за по-дългосрочна политика за повишаване на доходите на възрастните хора.

Разбира се, не можем да индексираме всички пенсии, но могат да се преизчислят най-ниските, заяви пред “Труд” министър Сачева. По думите й добавката от 50 лв. през август, септември и октомври е била много важна, защото данните показват, че средно на месец един пенсионер дава по 56 лева само за лекарства, посочи министърът.

Досега пенсиите се индексираха по швейцарското правило един път в годината - от 1 юли. Тази година те бяха увеличени с 6,7 на сто. Освен това от 1 юли тази година минималната пенсия за стаж и възраст беше увеличена на 250 лв. Таванът на пенсиите остана на 1200 лева, а средната ще достигне 412 лева.

С най-ниския размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя вече е 141,63 лева. Минималната лична пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90% с трайно увреждане стана 287,50 лева. За хората с инвалидност от 71 до 90 процента - 262,50 лева.

Хасан Адемов, председател на комисията за социална политика в НС, пред “Труд”:

Това е уравнение с много неизвестни

Всяка индексация на пенсиите е възможна, стига да има достатъчно финансов ресурс.

Дали идеята е добра, може да се коментира, едва след като са ясни параметрите на индексацията - да се уточни кои са най-ниските пенсии - до 250 лева, до 300 лева, какъв индекс ще се използва. в момента това е уравнение с много неизвестни.

Има няколко варианта в рамките на бюджета за следващата година - единият е да се увеличи минималната пенсия на 300 лева например, другият - да се преизчислят всички пенсии.

Георги Гьоков, БСП, пред “Труд”: 

Добра идея, но не е ли само, за да се задържат на власт?

Като идея предложението на социалния министър Сачева е добро, но не знам какво включва в това индексиране. Ще припомня, че това е предложение на БСП от началото на този мандат. Системно и при всяко приемане на бюджета на държавното обществено осигуряване ние, от БСП, предлагаме да се преизчислят пенсиите по същата формула, по която се преизчисляват всички пенсии, само че средноосигурителният доход да се замени на всеки един от пенсионерите с доход от по-следващата година. По нашите сметки, последния път, когато предложихме индексация, беше със средноосигурителния доход за 2017 година. Разбира се, най-добре е да бъде с дохода от 2020 година, но така се натоварва изключително много бюджетът и трябва да се направи поетапно.

От 2007 година, когато беше последното преизчисляване на пенсиите, направено от Тройната коалиция по времето на социалния министър Емилия Масларова, от тогава не е правено преизчисляване на пенсиите и индексирането им само по Кодекса за социалното осигуряване оставя тези, които са се пенсионирали по-рано с едни значително по-ниски пенсии, въпреки че осигурителният им принос е като на другите, които са се пенсионирали по-късно. Идеята е добра, но много зависи какво се включва в това индексиране. От друга страна намирам предложението на Деница Сачева изключително популистко в този момент, защото то се прави под натиска на улицата. Харчат се ударно едни пари само, за да се задържат няколко месеца на власт до края на мандата.

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда, пред “Труд”:

Затварят ножицата между най-високите и най-ниските

Предложението да се преизчислят само част от пенсиите има конфликтен потенциал за противопоставяне на една част от пенсионерите на друга част.

През по­­след­­ните го­­дини нарасна ножицата между старите и новите пенсии, заради увеличаването на осигурителния доход. Коректно е да се върви към актуализация на всички пенсии, а не само на най-ниските. Ако се преизчислят само най-ниските, ножицата между тях и най-високите ще се затвори, и така все повече хора ще взимат пенсии на долната граница. Това ще доведе до конфликта, защото едни хора ще кажат “Защо мен ме лишават, а на другия дават”.

Коледните бонуси към пенсиите също не се дават на всички, а само на най-бедните пенсионери, но това е еднократна помощ. Когато индексираш една пенсия обаче, е промяна за в бъдеще, не е подпомагане. Утре, ако има традиционното индексиране в средата на годината, вече ще индексираме индексирани пенсии.

Накрая ще се получи разместване на размера на пенсии - и някой, който е бил по-напред, изведнъж ще получава по-малко.

Сегашната практика “пари на калпак” - да се дават на всички пенсионери по 50 лева, не работи. Защото за възрастните хора, които получават пенсии в горната една трета, сумата от 50 лева просто не работи. Решението да се дават по 50 лева на всички пенсионери се прави, защото така по-лесно се управляват средствата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения