Внесоха обвинителен акт за тежката катастрофа със самодейци в Разградско

Снимка: Архив

2 загинали и 14 с телесни повреди заради пътния инцидент

Внесен е обвинителен акт срещу водача на товарния автомобил от Разград, причинил катастрофата с микробус на самодейци от село Срацимир, в резултат на която по-късно починаха двама души, а 14 други получиха средни и леки телесни повреди.

Това съобщиха от Окръжна прокуратура в Разград.

Катастрофата стана на 8 септември миналата година, когато микробус „Форд Транзит” със 17 самодейци от силистренското село Срацимир е бил ударен от ТИР след завой в местността „Пчелина” край Разград.

Камионът, натоварен със слънчоглед, навлязъл в лентата на буса и ударът бил страничен. Пътническият автомобил изхвърчал в дере. Всички 18 души, заедно с водача на буса, бяха приети в болница. На 1 октомври почина един от тежко ранените, а през ноември и втори.

Някои от другите ранени се възстановяваха дълго, като при седем от тях травмите са били средни, а при други седем леки.

Самодейците тогава пътували към Капанския събор, който се провежда по традиция в поповското село Садина.

Камионът, предизвикал трагедията пък, е управляван от 48-годишния Пламен С. от Разград, който бил и собственик на транспортното средство.

Версията в деня на инцидента беше, че той е бил принуден да навлезе в насрещната лента заради опасна маневра на „Ауди”, което било през една кола пред него. Въпросният автомобил предприел внезапно завой към черен път без да сигнализира преди това. Джипът след „Ауди”-то пък набил спирачки, което принудило и камиона, вероятно и заради висока скорост, да кривне в другата лента, за да не удари колата пред него. За нещастие тогава странично бил ударен пътническият микробус.

Дали тази версия е била потвърдена при проведените експертизи ще стане ясно в хода на делото, което предстои да бъде гледано в Окръжния съд в Разград.

Коментари

Задължително поле