252 хиляди тона са вкарани у нас за 9 месеца
Изяли сме 43,4 хил. тона ябълки от чужбина
Все по-малко родна продукция се изнася зад граница
Българинът яде все повече вносни плодове, показват последните данни на министерството на земеделието. За деветте месеца на миналата година у нас са внесени близо 252 хиляди тона плодове, което е с 10 на сто повече спрямо количествата, вкарани в страната ни през същия период на 2018 г.
Едва 1,5% от ръста се дължи на цитрусовите плодове и бананите, които не се отглеждат у нас. Сравнително голям дял обаче заема вносът на ябълки, който за периода възлиза на 43,5 хил. тона. Сред останалите плодове, внасяни в по-съществени количества, повишение се наблюдава при доставките на череши, ягоди, киви и пъпеши - с между 11% и 68,4% за година.
При пресните зеленчуци вносът се свива символично с едва 1,7% спрямо същия период на предходната година до 202,1 хил. тона. Спадът се дължи основно на по-малките доставки на домати - с 4,7 хил. тона (7%), пиперки - с 3,3 хил. тона (14%), краставици и корнишони - с 2,9хил. тона (15,3%) и моркови и репи -2,1 хил. тона (12,6%). Понижение се отчита и при импорта на гъби, зеле и чесън - с между 4,5% и 66,6%, най-значително при чесъна. Същевременно, вносът на лук и шалот нараства с 5,5 хил. тона (29,7%), а този на картофи - с 3 хил. тона (10,3%).
Драстично намалява износът на родна продукция, показват още данните на земеделското министерство.
За деветте месеца на 2019 г. от страната са изнесени 30,5 хил. тона зеленчуци и 34,2 хил. тона плодове, което е съответно спад с 27,1% и 10,9% на годишна база. Основната причина при зеленчуците е свиването на експорта на бобови зеленчуци - с 9,7 хил. тона (62,7%) и сладка царевица -с 3,6 хил. тона (94,7%). Намаление има и при доматите, тиквите и патладжаните - в рамките на 15%- 19,6%. От друга страна, износът на лук и шалот расте над четири пъти.
При плодовете намаление от 17,9% до 77,8% има при износа на праскови, кайсии, черупкови плодове и грозде. Същевременно експортът на ябълки и малини нараства над два пъти, а на дини, череши и ягоди - от 2% до 64,4%.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш