Внукът на Цанко Лавренов за откраднатите творби на Майстора: Извършителите трудно ще спечелят много от картините

Кражбата на платна на Владимир Димитров, на Димитър Киров и на други наши художници от дома на наследник на рода на Майстора е едно от най-мащабните подобни престъпления у нас, но извършителите трудно ще спечелят много от картините и даже има риск да унищожат плячката си, за да не бъдат заловени. За това предупреди пред БТВ Лаврен Петров – собственик на галерия и внук на големия български художник Цанко Лавренов.

„Тази кражба не е била насочена към тези конкретни картини. Тези произведения биха били ценни на пазара, но нямат висока стойност, когато са откраднати в България. Не мисля, че има чак толкова малоумни колекционери, които биха поръчали такова нещо”, посочи той.

Лавренов посочи, че чупенето на прозорец показва ниска „технологичност” на самата кражба и вероятно самите престъпници не са осъзнавали, че няма да могат да пласират платната.

„Съществува една опасност тези картини дори да бъдат унищожени, защото са веществени доказателства. Трябва да се действа много бързо, за да могат да бъдат открити”, подчерта Петров.

Той призова всички, които имат подобни произведения като семейна ценност, поне да ги заснемат, за да могат при евентуална кражба да удостоверят пред властите какво точно е задигнато.

Междувременно, Павел Антонов все още не може да започне да подрежда дома си, от който бяха задигнати ценните за семейството му картини. По първоначална информация става дума за 5 платна на Майстора, 9 – на Киров и поне едно на друг художник. Имало е и още подготвени за изнасяне.

„Това може да ни даде енергия да реализираме един отколешен проект – това пространство да се превърне в пространство за изкуство”, все пак показа оптимизъм мъжът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България