Водещите разследването за огнения ад на “Струма”: Няма взрив на туби с гориво (обзор)

Назначени са експертизи, които да дадат отговор за възникването на пожара и неговия интензитет и защо автобусът е напуснал пътната траектория. Снимка: Булфото

Отхвърлена е версията за терористичен акт, вероятно искрата е от търкане на откъртена мантинела

Загиналите са се задушили, нямат външни травми

“Тиражираната версия, че в автобуса е било превозвано гориво в туби, е категорично отхвърлена.” Това заяви днес шефът на националното следствие Борислав Сарафов. Той и останалите водещи разследването дадоха подробности докъде е стигнало изясняването на фактите около трагедията с автобуса на магистрала “Струма”, при която загинаха 44 граждани на Северна Македония.

Сарафов разкри, че на мястото на катастрофата са открити само три туби, които били празни и с остатъци от нафта. “Те не са се възпламенили, пожарът не е възникнал от тях”, каза още Сарафов. Той допълни, че аутопсиите показали, че загиналите са се задушили при пожара, а не са починали от травми или от разкъсвания при взрив.

“Не става въпрос за терористичен акт. За момента основна версия е човешка грешка. Към момента организацията на движението в участъка е зле организирана. Тази мантинела, първоначално в която се е ударил автобусът, не само не е полезна, а е опасна за движението. Тя е способствала за настъпване на инцидента. Тези обстоятелства също ще бъдат изследвани - дали, ако е имало човешка грешка, тя е била улеснена и за нея е способствала лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението”, каза Сарафов.

Според следователя Мариан Маринов има следи от спирачен път преди удара в дясната мантинела. Вероятната причина за запалването е стърженете на части от откъснатата мантинела в асфалта и в долната част на автобуса и така се причинили искри и запалване на течностите в автобуса.

Следователят разкри, че в момента на удара предната врата на автобуса се е откъснала и изхвърчала. Пътниците обаче не могли да излязат, тъй като там вече имало пламъци. “Всички са се струпали към другата врата. Автобусът обаче попаднал между мантинелите на двете платна и вратата се оказала затисната от мантинелата”, обясни още Маринов.

Главният прокурор на Северна Македония: Събират ДНК-проби от близките на загиналите

Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от близките на загиналите в инцидента край Боснек, за да се идентифицират жертвите. Това заяви днес обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески. Той уточни, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските власти.

Йовески бе категоричен, че напълно се доверяват на професионализма на българските си колеги. Главният прокурор на Северна Македония обясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали автобуса да излезе от държавата им без необходимите документи. В системата на митницата не е отразено дали автобусът е имал разрешително за международен превоз на пътници. Излизането на автобуса от държавата изобщо не е отразено в митническата система, според първоначалната проверка.

Македонският главен прокурор потвърди, че на мястото на инцидента е видял пластмасови туби, но те не били изгорели. Той определи като спекулация твърденията, че инцидентът е причинен заради възпламеняване на въпросните туби.

Според министъра на транспорта на Северна Македония Благой Бочварски “Беса Транс”, която е собственик на злополучния автобус, е имала четири превозни средства с лиценз, но катастрофиралият не бил сред тях. Предстои лицензът за международни превози на компанията да бъде отнет.

Акция

Арест за грозни думи след трагедията

Софиянец бе арестуван при акция на ГДБОП, след като отправял нецензурни думи по повод трагедията със северномакедонските граждани на магистрала “Струма”.

Арестуваният публикувал във фейсбук коментари, свързани с инцидента, които били несъвместими с морално-етичните норми. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура за извършено престъпление по чл. 162 от НК - проповядване на омраза, основана на народност, чрез информационна система.

Започва проверка на всички магистрали и първокласни пътища

Издирват осми човек, оцелял при катастрофата

Може да е бил в друг автобус

Водещите разследването за катастрофата на “Струма” казаха, че жертвите са 44.

Разследващите у нас работят по версията за осми човек, който има вероятност да е оцелял при катастрофата. Един от свидетелите е твърдял, че осем души са се спасили, а не както бе известно досега 7. Това заяви Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Днес стана ясно, че от общо 52-ма пътници, колкото били според документацията за пътуващите, на мястото на трагедията са открити 44 тела, а 7 са в болница. Сийка Милева все пак уточни, че може да се касае за недобър спомен от свидетеля. “Граничният контрол е фиксирал 52-ма, включително шофьорите. Остава версията, че някой от пътниците се е прекачил в някой от четирите автобуса, които са пътували заедно”, допълни шефът на НСлС Борислав Сарафов. При разпити свидетели казали, че при почивка на бензиностанция, част от пътниците са се разменяли по автобусите.

Днес главният прокурор Иван Гешев разпореди ВАП да извърши проверка на пътната маркировка и сигнализация на магистралите и първокласните пътища в цялата страна.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България