Водещи експерти от университети в Харвард обучават здравни професионалисти в Американския университет в София

Проф. Ник Гулдемонд

Основно предизвикателство в здравеопазването е да се преодолее несъответствието между заплащането и нуждите на пациентите

В периода 24-27 октомври София е домакин на семинар на тема "Лидерство и създаване на ползи в здравеопазването". Организатори са неправителствената организация Future Values (Ценности за бъдещето) и Американския университет в България в колаборация с Харвардския университет и Университета St Andrews. 

Семинарът се фокусира върху ключовите концепции за здравеопазването, основано на ползите за пациентите, и неговата роля в съвременния здравен контекст, както и ключовите умения на иновативния лидер. Курсът има за цел да подготви здравни професионалисти с необходимите знания и инструменти за водене на трансформационни промени в системата на здравеопазването с фокус върху ползите за пациентите (Value-Based Healthcare, VBHC). 

„В съвременния контекст на високи нива на емоционално изтощение, стрес и преумора сред здравните служители, нарастващи разходи, оперативни неефективности и незадоволителни резултати за пациентите, е необходимо да се предприемат действия за подобрение. Основното предизвикателство пред здравните системи са липсата на измерване на реални резултати и заплащането единствено за обем и по този начин е налице конкуренция не за качество и ползи, а за количество. Всичко това води след себе си до фрагментация, несъответствие в заплащането на медицинските специалисти и най-вече отдалечаване от очакванията и нуждите на пациентите, но решения има“, каза д-р Славейко Джамбазов от „Ценности за бъдещето“.

д-р Славейко Джамбазов

Председателят на „Ценности за бъдещето“ Йоанна Вутова допълни, че решението за описаните от д-р Джамбазов проблеми, е именно здравеопазването, основано на ползите -  методология от Harvard Business School, която цели фокус върху резултатите, които са важни за пациентите и интегрирана грижа. 

Програмата предоставя възможност за усъвършенстване на лидерските умения и ефективното управление на промяната чрез стратегическо мислене, влияние и сътрудничество. Участниците ще научат за принципите на интегрираните лечебни секции и измерването на резултатите, както и с прилагането на методологията за остойностяване, базирано на дейността и времетраенето, за повишаване на финансовата и оперативната ефективност. Обучението включва работа в екипи, което предоставя на участниците възможност да усъвършенстват своите умения за сътрудничество и взаимодействие в реални условия. Участниците се обучават да разработват и прилагат ефективни стратегии, които да стимулират създаването на високи ползи в здравеопазването, използвайки основните принципи на VBHC. Интерактивните занятия, практически казуси и симулации по време на курса ще подпомогнат участниците в справянето с комплексните предизвикателства на съвременното здравеопазване и воденето на успешни инициативи за подобряване на качеството на грижите за пациентите.

Лектори на курса са водещи специалисти от Харвардския университет (САЩ), Лайденския университет (Нидерландия), Университета на Сейнт Андрюс (Шотландия), Американския университет в България и организация Ценности за бъдещето. 

Д-р Дейвид Бърнстийн, експерт „Трансформация в здравеопазването“ от Harvard Business School, каза: „Здравеопазването е индустрия за 13 трилиона долара - за сравнение спортната индустрия за 2023 г. е 4 трилиона долара в световен мащаб. В спорта измерваме в реално време притежание на топката, сплит-секунди във Формула 1 и всякакви други параметри – в здравеопазването в най-добрия случай измерваме смъртност. Можем да се справим по-добре и да стимулираме измерването на резултати и възнаграждаването на по-добрите лечебни заведения и лекари.“

Проф. Ник Гулдемонд, PhD, експерт „Интеграция в здравеопазването“ от Лайденския университет (Нидерландия), обяви, че непрекъснато срещаме предизвикателства в системата на здравеопазване. „Ние знаем какво да направим - трябва да се фокусираме повече върху превенцията или възстановяването на хората, които излизат от болница. За пациентите с по-незначителни проблеми трябва да се погрижат лекарите от първичната помощ, докато само по-трудните случаи да бъдат изпращани в болница, като разбира се, трябва да се обърне внимание на тези със сериозни усложнения. Това са част от решенията на проблема, за да направим системата по-стабилна, но не винаги тези решения се разбират добре. От голямо значение е да има по-добра колаборация между различните структури в здравната система - например болниците и рехабилитационните центрове, първичната и социална грижа. Всички те трябва да работят като мрежа, фокусирайки се върху нуждите на пациента, комуникирайки си помежду си“, допълни още той. 

Д-р Сандра Роменска, преподавател по лидерство Университета St Andrews, каза: „Скоростта на промените в здравните системи в нашето време означава, че иновацията е необходима дори само, за да останеш в играта, не за да водиш в резултата. Това изисква лидери с нови умения и нова визия. Хубавото е, че тези умения се учат, те могат да бъдат придобити. Програмата, която предлагаме, е като фар в бурно море, ще помогне и на практикуващи, и на бъдещи лидери, като освети областите за развитие и потенциал, а също така ни покаже и къде са скритите рискове“.

Руслана Тончева, MBA, лидер в иновациите в здравеопазването и преподавател по бизнес комуникация от Американския университет в България, добави: “Изключително съм щастлива, че успяхме да осъществим това първо по рода си обучение в Централна и Източна Европа. Програмата разглежда холистично нуждата и начините за лидерство и трансформация към здравеопазване, основано на ползите за пациента. Участниците ще научат как да взаимодействат, комуникират и повлияват върху различните заинтересовани страни в сложната здравна система, както и да ръководят успешно крос-функционални и гъвкави екипи с помощта на най-съвременните лидерски методи“. 

Д-р Адриана Дачева, експерт по оптимизация на процесите в здравеопазването, каза: „В системите на здравеопазване подобряването на ползите за пациентите е свързано с умението ни като лидери да умеем да идентифицираме стъпките в процеса на предоставяне на медицинска грижа за съответно медицинско състояние, които не са ефективни, и да намираме начините за минимизиране на излишните или неефективни стъпки, като същевременно с това се стремим към постигане на максимални ползи и крайни резултати за пациента. „Time-driven activity-based costing“ е методология, която ни помага да направим точно това.”

Академичната програма в първия ден от семинара ще завърши с отворена дискусия, посветена на начините за преодоляване на новите предизвикателства в здравеопазването и подобряване на ефективността на здравните системи. Ще бъдат представени и глобални успешни примери за здравеопазване, базирано на ползите на пациента. В дискусията, освен участниците в семинара, ще се включат и здравни експерти, икономисти, представители на институциите, неправителствените организации и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве