Водим по смъртност и неваксинирани

При хоспитализация, тежко протичане и смърт, ваксините, които се използват в ЕС, показват много висока ефикасност.

България продължава да държи антирекорда в ЕС

В държавите с ниска имунизация се генерират нови варианти на вируса

210 000 дози ваксини ще бъдат бракувани

На фона на приказките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров как сме “пречупили” четвъртата ковид вълна, отбелязваме поредния антирекорд в здравната криза. Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията за месец ноември потвърдиха черната статистика у нас - България е водеща страна в Европейския съюз както по смъртност от COVID-19, така и по брой неваксинирани. Информацията от проучването показва, че колкото по-висок е процентът на имунизация сред населението, толкова по-ниска е смъртността.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обясни днес в интервю пред БТВ, че по отношение на заразяването се наблюдава намаляване на ефикасността на ваксините, но по отношение на хоспитализациите, тежко протичане и смърт, ваксините, които се използват в ЕС, продължават да показват много висока ефикасност. Той допълни, че именно в държави с ниско ваксинационно покритие могат да се генерират нови варианти на вируса.

Кирилов припомни, че поставените дози ваксини у нас към момента са 3 200 000, като със завършен ваксинационен цикъл са 1 720 000 души, а около 75 000 са бустерните дози.

Шефът на Агенцията по лекарствата обясни и как се процедира с лекарствата с изтекъл срок на годност. “Първата стъпка е бракуване на такива продукти. Към момента 210 000 дози ваксини са бракувани и в следващите седмици и месеци предстои те да бъдат унищожени”, поясни той.

Кирилов коментира и хапчетата срещу коронавирус, като каза, че се очаква в края на тази година или началото на следващата, да бъде издадено разрешително за употребата им.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве