Водните оператори продължават да изтезават потребителите

Кога Комисията за енергийно и водно регулирано ще ги озапти?

Общественото обсъждане, свързано с увеличението на цената на питейната вода на територията на 20 ВиК-оператори, разбуни потребителските страсти. И с основание, след като от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) потвърждават, че качеството на услугата във ВиК-сектора е лошо, а безхаберието е тотално. Затова и не бива да приемаме с изненада постоянното нарастване на загубите на вода. За последните две години загубите, вследствие на течове или колосални кражби, които се дължат не само на обичайните заподозрени циганите, а и на бизнеса, са достигнали 61.24%.

За Федерацията на потребителите в България ( ФПБ) е от съществено значение, че качеството на питейната вода в отделни райони на страната е изключително лошо. Нещо повече - в някои случаи дори застрашава здравето и живота на потребителите. Очеваден пример в това отношение е случващото се на територията на община Хасково.

Вземайки активно участие при дебатите по време на така нареченото обществено обсъждане, от ФПБ внесохме няколко предложения, които в голяма степен защитават интересите на потребителите.

На първо място предлагаме да се намали цената на питейната вода в общините Хасково, Симеоновград и Първомай, както и във всяка друга община, в която местните ВиК – оператори доставят на своите абонати питейна вода с наднормено съдържание по показатели Алфа-активнвост, уран , манган, арсен и други опасни за здравето радиоактивни елементи и тежки метали. Настояваме това да се приеме с цел да не се повтаря повече трагедията от района на Хасково, за където твърдим , че е налице екологична катастрофа, свързана с радиоактивно замърсяване на питейната вода.

Трябва да се припомни, че още през април 2017 година Басейнова дирекция – Пловдив алармира, че в питейната вода в почти всички райони на Хасково е установено съдържание на уран и до 21 пъти наднормено съдържание на обща Алфа-активност, което е резултат на разпадни процеси на радиоактивни елементи. Казано по друг начин, питейната вода е радиоактивно замърсена.

Случайно или не, но по официални данни Хасково е на първо място в България по ракови заболявания – 350 на 100 хил. души.

Само че това не вълнува ръководството на ВиК-Хасково. Там не се вълнуват да изплащат и задълженията си за водоползване към Басейнова дирекция – Пловдив в размер на близо 1,2 мил. лв. За да стане картината още по- покъртителна, ВиК – Хасково доставя на хасковлии питейна вода с  водоноски като по време на средновековна чума.

Във връзка с трагедията на хасковлии е редно да припомним и трагедията в Меричлери от преди четири години, където в резултат на замърсена с арсен питейна вода от левкемия починаха не един и двама меричлерци.

Лошо е качеството на водата и в други общини като Симеоновград, Първомай. Под съмнение е качеството на водата в Златица и Пирдоп и т.н.

За съжаление българския потребител е най-беден и най-окаян не само в ЕС, но и в цяла Европа. И когато се предлага повишаване на цената на питейната вода, трябва да се има предвид и прага на социална чувствителност и търпение. Затова е кощунство да се повишава цената в най-бедния район в Европа, какъвто е Видин, където хората наистина живеят на магия. Същото се отнася и за районите на Враца и Монтана, но за съжаление ръководствата на ВиК-операторите в тези райони явно имат развратна представа за това що е социална чувствителност.

Кощунство е да се предлага увеличение на питейната вода и в община Шумен с 10 стотинки, след като ръководството на местното ВиК-дружество проспива съзнателно или не, че три фирми източват от мрежата 10 хил. куб. м. питейна вода на месец без да се отчитат, които се равнява на консумация от 1500 потребителски семейства!

И точно заради такова поведение на голяма част от управителите на водните дружества, за които реформата във водния сектор означава единствено увеличаване на собствените им заплати, от ФПБ предлагаме да се преразгледат всички представени в КЕВР бизнес-планове. И след като сме убедени, че при всяко обществено обсъждане се защитава обществен интерес, е редно държавният регулатор  да  утвърждава само бизнес-планове, за които има доказателства, че са обсъждани с потребителите по места и са приети от органите на местно самоуправление.

Предлагаме също така да се лицензира дейността на всеки ВиК – оператор, както и да се утвърждават Общи условия за всяка отделна Асоциация на водните дружества, защото ВиК-секторът е единственият, предоставящ обществени услуги с единни общи условия. Тоест, всички оператори действат при едни и същи общи условия.

Убедени сме, че нашите предложения ще дисциплинират водните оператори и те ще спрат да изтезават потребителите. Крайно време е КЕВР да ги озапти. От КЕВР трябва да предприемат спешни мерки, в противен случай точно те ще се  превърнат във врагове на потребителите. Много трябва да внимават, защото са на път да придобият такъв печален образ.

Вода за поливане – по 3 лева за кубик

В съвместно писмо до Федерацията на потребителите в Б ългария министерствата на регионалното развитие, на околната среда и на здравеопазването потвърждават крайно лошото качество на водата. И по-нататък? Препоръчват тази вода да се използва само за битови нужди. За битови нужди като поливна вода, но на цена 3 лева на куб. м.!

*Авторът е изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България

Eмил Георгиев*

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари