Водни гардове пак работят без разрешително, санкции няма

Курсовете за спасители може да поскъпнат двойно, ако държавата даде право на частни фирми да ги организират. Това прогнозираха експерти от БЧК-Варна по повод искането на концесионерите на плажове да бъде разчупен монопола на БЧК при подготовката на търсените кадри.

Сега във Варна курс за спасител на море от 82 часа струва 385 лв., за басейн - 325 лв. "БЧК работи почти без печалба. Частна фирма не би направила това. За обучението е нужно скъпо оборудване и ако не се направи компромис с качеството, цената може да стигне 1000 лв.", коментира доайенът във водното спасяване във Варна Лавренти Силов. Той би тревога, че и сега в разрез със закона на плажовете дежурят спасители с незаверени от БЧК сертификати, като даде за пример градския плаж на Варна.

На кръгла маса за проблемите на водното спасяване стана ясно, че пълната с летовници още от края на май ивица не е открита официално от междуведомствената комисия към община Варна, тъй като концесионерът й сметнал, че подлежи на контрол единствено от Министерството на туризма и изобщо не подал молба за проверка в общината. Комисията е разкрила 9 плажа и 171 басейна, а реално работят много повече, потвърдиха от общината и от БЧК. Стопаните на водни обекти не се притесняват от нарушението, защото санкции не се налагат.

От БЧК настояват да бъдат въведени такива и плажовете да бъдат откривани след преглед от експерти, не от чиновници. БЧК-Варна е лидер у нас в подготовката на спасители - за последните 3 г. е подготвил 575 водни гардове, а от началото на годината - още 95, стана ясно на кръглата маса.

Мераклиите да работят на море обаче намаляват заради късия сезон и по-големите отговорности. По-младите подготвени кадри отиват в Гърция и Испания за двойно по-високи от даваните у нас най-много 1200 лв. Затова по вишките на нашите плажове от години работят  доста пенсионери в добра форма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България