Военните ни водолази на летен сбор в Бургас

Водолазите от състава на Сухопътните войски ще проведат водолазна подготовка от днес, 24 юли, до 4 август 2017 г. Подготовката ще бъде за работа на море и потвърждаване/придобиване на основни водолазни квалификации и ще се проведе във военно формирование 54 950 – Бургас, съобщиха от МО.

В сбора участват военнослужещи от военни формирования 28 880 – Белене, 44 200 – Стара Загора, 54890 – Казанлък и 34 410 – 9 – Варна. Непосредствен ръководител по подготовката и провеждането на водолазния лагерен сбор е капитан Даниел Маринов, а ръководител на водолазните спускания - старши лейтенант Димитър Маринов от военно формирование 28 880 - Белене.

Военнослужещите ще отработват задачи съгласно програмата за подготовка на инженерните подразделения. Тя включва организация на водолазните спускания в различни условия и правила за изпълнение; практическо спускане и изплуване с въздушно водолазно снаряжение; спускане от плаващо средство; подводни инженерни работи; начини и способи за търсене на потънали предмети и аварирала техника и изпълнение на упражнения за сигурност под вода. Планирано е съвместно мероприятие на тема „Провеждане на занятия по разузнаване и обезвреждане на невзривени боеприпаси и взривни работи под вода” с привличане на преподаватели от Национален военен университет „Васил Левски”, за придобиване на правоспособност.

Лагерният сбор ще завърши с изпити в открито море, които военнослужещите ще преминат пред водолазно-квалификационна комисия от военно формирование 54 950 - Бургас.

Провеждането на съвместни занятия и учения е важна част от повишаването на подготовката, усъвършенстването на уменията и обмяната на опит на водолазите от състава на Сухопътните войски. Високата подготовка и уменията им придобити през годините и затвърждавани в хода на водолазните лагерни сборове гарантират успешното изпълнение на подобни задачи в различни ситуации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България