Военните отдадоха почит към загиналите си колеги в Ирак

С ритуали в различни военни формирования в страната бе отбелязана 16-ата годишнина от нападението на база „Индия“ в град Кербала и беше почетена паметта на българските военнослужещи, загинали в Ирак, съобщиха от МО

В град Карлово пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм се състоя военен ритуал-панихида. Венци и цветя бяха поднесени от името на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира на 61-а механизирана бригада, кмета на Община Карлово, колеги, приятели и близки.

„Ние загубихме другари от нашето семейство, семейството на българската войска. Но всеки един, който живее в нашите сърца, никога няма да бъде изгубен, изоставен или забравен. Ние помним петимата, дали живота си в този ден, помним и осемте, дали живота си след тях. Те изпълниха дълга си и спазиха клетвата си! Поклон!“, каза командирът на 61-а механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков.

В района на бригадата в памет на загиналите се проведе военно-приложно състезание „Индия“ 2019, в което участваха военнослужещи и цивилни граждани.

Панихида за военнослужещите от състава на 5-а Шипченска механизирана бригада, загинали в Ирак, бе отслужена в Плевен. С ритуал пред паметната плоча в района на военно формирование 22 160 - Плевен беше почетена паметта на офицерските кандидати Иван Инджов, Свилен Киров, Гърди Гърдев и Димитър Димитров. Свещенослужители от Плевенската епархия отслужиха молебен в памет на всички загинали при изпълнение на воинския си дълг и в мирно време. На нея присъства и о.з. бригаден генерал Валентин Буров – последният командир на 5-а Шипченска механизирана бригада.

В Казанлък военнослужещи от военното формирование 22 180 почетоха паметта на офицерски кандидат Иван Инджов с почетен караул и поднасяне на цветя на гроба му.

Военнослужещи от 68-а бригада „Специални сили“ участват днес и утре в панихидите в памет на офицерски кандидат Антон Петров и старши лейтенант Николай Саръев, които ще се състоят в родните им места Русе и Крумовград.

Коментари

Задължително поле