Пентагонът: Военни кораби на САЩ законно провеждат операции в Южнокитайско море

Снимка: Архив

Американски военни кораби редовно провеждат операции в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително в Южнокитайско море, в съответствие с международното право и тези маневри ще продължат, съобщи Пентагонът, цитиран от ТАСС.

"Силите на САЩ ежедневно провеждат операции в Азиатско-Тихоокеанския регион, включително в Южнокитайско море. Всички операции се провеждат в съответствие с международното право и показват, че САЩ могат да извършват полети и да се придвижват по море навсякъде, където това е позволено от международното право", каза говорителят на американското министерство на отбраната Кристофър Логан.

Така той коментира изявлението на китайското министерство на отбраната , което определи преминаването на два американски военни кораба вчера близо до Парацелските острови в Южнокитайско море като сериозно нарушение на суверенитета.

"Ние продължаваме нашите операции по гарантиране на свободата на корабоплаване, които сме провеждали в миналото съгласно установения ред и ще провеждаме в бъдеще", заяви Логан.

По-рано Ройтерс съобщи, като цитира американски представители, че два военни кораба на САЩ са преминали вчера на 12 морски мили от Парацелските острови, към които имат претенции Китай и други страни от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Китайското министерство на отбраната заяви, че тези действия противоречат на "съответните китайски и международни закони" и че САЩ "сериозно са нарушили суверенитета на Китай и са навредили на изграждането на страгегическо взаимно доверие между военните сили на двете страни", посочва ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия