Военното министерство на Полша предложи 2 млрд. долара на САЩ за постоянна военна база, без да се консултира с президента Анджей Дуда

Полша иска постоянно военно присъствие на САЩ и е готова да даде до 2 милиарда долара, за да го получи, според предложение на Министерството на отбраната на страната, с което се е сдобил местният новинарски портал Onet, пише европейската редакция на електронното издание Politico.

Полското предложение отразява отдавнашно желание на Варшава да изгради по-тесни връзки в сферата на сигурността със САЩ и да има американски войници на своя територия, пише изданието. Усилията за това датират от влизането на Полша в НАТО през 1999 година, но придоби спешен характер в контекста на руската анексия на Крим преди четири години и, както мисли Politico, агресивното й поведение спрямо Алианса.

Американското издание коментира, че случвайки се само месец преди лидерите от НАТО да се съберат на среща в Брюксел, полската инициатива със сигурност ще предизвика гнева на Русия и ще бъде възприета със скептицизъм от европейските съюзници, които искат да подобрят отношенията си с Москва, като например, Италия и в някои случаи Германия.

„Предложението отразява ясната и належаща нужда да се разположи за постоянно американска бронирана дивизия в Полша, а Варшава ще се ангажира да подпомогне значително това, давайки $1,5 – 2 милиарда за установяването на съвместни военни инсталации и осигуряването на по-свободно придвижване на въоръжените сили на САЩ“, се казва в документа на военното министерство. Там се добавя още, че Варшава ще се задължи „да споделя тежестта на военните разходи, което би направило решението по изгодно за американското правителство и би отстранило тревогите на Конгреса в несигурните бюджетни времена“.

От пресслужбата на полското Министерство на отбраната са потвърдили, че документът, озаглавен „Предложение за постоянно военно присъствие на САЩ в Полша“ и датиран от 2018 година е истински и са заявили, че не е класифициран.

Документът съдържа информация за предложените места за военни бази, болници и възможни училища, или дори гимнастически салони за семействата на военнослужещите. Той е изпратен на американското правителство и Конгреса.

Politico обяснява, че в момента в Полша има американски военни формирования и части на НАТО, които са разположени в страната на ротационен принцип и се движат между Полша и трите балтийски държави на север.

Като явен знак за нарастващите неразбирателства вътре в полското правителство, военното ведомство потвърди, че е изпратило предложението във Вашингтон преди да се консултира първо с външното министерство и – още по-важно – без знанието на президента Анджей Дуда, който е главнокомандващ въоръжените сили на страната.

„Документът не изискваше детайлни контакти с Министерството на външните работи“, заявиха от пресслужбата на военното министерство чрез имейл до Onet.

Коментари

Задължително поле