Военното министерство на Русия отрече информацията за изпитания на ракети С-500 в Сирия

Руското министерство на отбраната отрече информацията за провеждане на изпитания на противоракетната система С-500 в Сирия , за които по-рано съобщи вестник „Известия", предава TACC.

„[Системата] С-500 е предназначена за борба с балистични и аеродинамични цели на дълги разстояния. Няма никаква нужда от тестове и особено от използването на С -500 в Сирийската арабска република", коментираха от военното ведомство публикацията.

Според Министерството на отбраната за тестване на тези системи в трудни климатични условия може да се използва тренировъчната площадка в Астраханска област, където условията за експлоатация на всяка система за ПВО не са по-леки, отколкото са тези в Сирия.

Военното ведомство напомни, че системата за противовъздушна отбрана в Сирия защитава руските военни бази в Тартус и Хмеймим от всички класове балистични и аеродинамични цели.

Както бе отбелязано от Министерството на отбраната, опитът при използването на различни руски системи за противовъздушна отбрана в Сирия със сигурност се взема предвид при разработването на перспективни оръжейни системи, както и на отделни части и подсистеми. Ако е необходимо, отделни елементи от създадените системи могат да бъдат тествани в реални бойни условия.

По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че доставката на системата С-500 за войските ще започне през 2020 г. Комплексът се строи с възможност за експлоатация в следващите 25 години.

Коментари

Задължително поле