Войната доведе до ръст на жилищните кредити

Предоставените от банките жилищни кредити на домакинствата за година нарастват с над 18%.

Отпуснатите заеми за къщи и апартаменти се увеличиха с 18%

Април е най-добрият месец от началото на годината при финансирането на сделки с имоти

Спестяванията на хората в банките са 67,6 млрд. лв.

Войната не само не намали интереса на хората към жилищните кредити, а дори напротив - доведе до ръст на отпуснатите от банките средства за покупка на къщи и апартаменти. В края на април общият размер на жилищните кредити е 14,684 млрд. лв., като за година нараства с 18,1%, обявиха от БНБ.

Само през април предоставените от банките кредити на домакинствата за покупка на имоти нарастват с 200 млн. лв., като това е най-добрият месец от началото на годината по този показател. От януари до март също имаше ръст на жилищните кредити, но той беше по-малък. Оказва се, че по време на войната и растящите цени все повече хора искат да купят имот.

Причината за това е, че хората виждат в имотите убежище за парите си от високата инфлация. При несигурност на пазарите българите традиционно купуват имоти. Наред с това все повече хора искат да се преместят със семейството си в по-голям дом и съответно купуват имоти не само като инвестиция, а за лично ползване. Нараства интересът и към селски и ваканционни имоти, което също води до увеличение на ипотечните кредити.

Голям ръст има и при потребителските заеми за домакинствата. В края на април те възлизат на 13,924 млрд. лв., като за година се увеличават с 11,9%, показват данните на БНБ. Общият размер на заемите за домакинствата за година се увеличава с 3,755 млрд. лв., или с 14,2% и вече надминава 30,1 млрд. лв.

Вече има трайна тенденция хората да взимат повече нови заеми от бизнеса. За година фирмените заеми са нараснали с 2,788 млн. лв., или със 7,7%. Това увеличение е с близо 1 млрд. лв. по-малко от ръста при кредитите за домакинствата. Все още обаче бизнес заемите са повече от тези за граждани и към края на април възлизат на 38,8 млрд. лв.

В резултат на големия ръст на заемите за домакинствата, общият обем на банковите кредити за година се увеличава с 10,7% и надминава 74 млрд. лв. Същевременно депозитите на хората и фирмите в банките за година нарастват с 9,6 млрд. лв., или с 10%, и надминават 105 млрд. лв., показват данните на БНБ.

През последните 12 месеца фирмите не само взимат по-малко кредити от хората, но и спестяват повече пари. Фирмените влогове за година са нараснали с 15,4%, или с 4,5 млрд. лв. А депозитите на домакинствата са се увеличили с 6,1%, или с 4,1 млрд. лв. Само през месец април общият размер на влоговете на граждани е нараснал с близо 700 млн. лв. и вече надминава 67,6 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси