Войникът спи - идва импийчмънт

Във Вашингтон остават 7000 гвардейци

Условията са почти бойни

Докато политиците обсъждат бъдещето на Доналд Тръмп и неговия импийчмънт, бойците на Националната гвардия продължават да стоят в Капитолия във Вашингтон, въпреки че броят на контингента от първоначалните 25 000 намалява и в началото на февруари ще има 7000 войници във Вашингтон и ако мнозинството остане по собствена воля, тогава то ще бъде принудено да спазва заповедта.

Гвардейците ще бъдат в Капитолия по време на разглеждането от Сената на въпроса за импийчмънта на Доналд Тръмп и ще останат и след това. Изданието Politico съобщава, че най-малко 5000 войници ще останат в столицата до средата на март, а според данните на четири източника, близки до процеса за вземане на решения. Работата е в това, че на 4 март от гледна точка на поддръжниците на конспиративната теория на движението QAnon (и в съответствие с техните възгледи, „Божият пратеник Доналд Тръмп, бидейки на власт, ще се бори с“), ще трябва да се осъществи своеобразната „втора инаугурация“ на Доналд Тръмп. И властите съответно се страхуват от изстъпления.

Междувременно ситуацията на мястото, където са разположени гвардейците, наподобява военна зона. В разговор с Politico военнослужещите казаха, че не знаят колко време трябва да останат във Вашингтон и каква всъщност е тяхната задача. „Нямаме описание на ситуацията, нямаме и задачи. Това не звучи като военна мисия. Обикновено ни се дава описание и ясни параметри на задачите, както и поне приблизителен план за тяхното постигане“, обясни събеседникът на изданието. В резултат на това, гвардейците, много от които имат обикновени мирни професии и семейства, са принудени да стоят на стража в пълна бойна униформа в продължение на 12-14 часа и след това да чакат няколко часа, докато бъдат отведени до хотелите.

„Условията са изключително тежки. Ние влязохме и окупирахме града. Никога не съм мислил, че ще бъде възможно да имам такова преживяване в американски град, и особено в столицата“, обясни пред Politico гвардеец, служил преди това в една от страните от Близкия Изток и посочи настоящите условия за сравними с онези мисии.

(Превод: Павел Павлов)

Коментари

Задължително поле