Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Корнелия Нинова: Задържането, 5 часа на улицата с белезници, е повече показност, отколкото съдържание

Португалската легенда Шимао Саброса ексклузивно пред “Труд”: Никой не може да смени Стоичков в Барселона

Пиян и пребит мъж зарязан на междуселски път

Внучката на Ванга омъжи дъщеря си (СНИМКИ)

Хотел “Риц” в Париж разпродаде обзавеждане за 7,3 милиона евро

Разследват смъртта на 32-годишен наркозависим, издъхнал в дома на приятел

Няма пострадали български военнослужещи при атентата в Кабул

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за празничните дни през май

Войската – на границата, полицаите – на село Вече се работи по предислокацията на силите. Армията поема сериозен ангажимент

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Като заместник министър-председател по обществения ред и сигурността Красимир Каракачанов разпредели силите. Войската – на границата, а полицията – на село! Тепърва ще видим резултата от новото оперативно-тактическо решение. Защото, според някои експерти, подобна предислокация може да се използва за прикриване и на определени направления, познати ни от недалечното минало. Но за това по-нататък.

За тази разработка широката общественост у нас разбра от влиятелния германски всекидневник „Ди Велт”. Вицепремиерът и министър на отбраната съобщи в интервю, че България ще използва в бъдеще армията при охраната на границата си с Република Турция. Границата между двете държави ще бъде разделена на пет зони, като всяка от тях ще се охранява от около 600 въоръжени военнослужещи.

Това, че в Министерството на отбраната работят по проект „Граница” се знаеше много по-рано. За него Красимир Каракачанов говори по време на редовното заседание на Комисията по отбрана, което се проведе във военното ведомство малко преди парламентарната ваканция. Четири години вече, казва той, много полицаи са командировани от различни краища на страната за охрана на държавната граница. Това, продължава заместник-председателят по обществения ред и сигурността, оголва тези региони и битовата престъпност там расте.

Вариантът, който министърът споделя с депутатите, е „с по една рота във всеки граничен участък или гранична зона, нека образно да ги разделим на пет”. Според него в ротата трябва да има военнослужещи от Специалните сили, Сухопътни войски, Военна полиция, Военна информация и ВМА. На практика, допълва той, става една операция, при която трябва да се оказва и първа помощ. При охраната на границата, уточнява министърът, военнослужещите от Специалните сили не са само обикновени граничари, които патрулират и залавят нелегални преселници.

Народният представител полковник от запаса Славчо Велков подкрепя идеята на министъра. Той дори предлага тези роти да използват съществуващата инфраструктура на Въоръжените сили, като бъдат разположени по основни направления в зависимост от характера и степента на заплахата. Според него разположени близо до приграничната полоса, въоръжените формирования трябва да са в състояние не само да взаимодействат с онези, които пряко отговарят за охраната, но и да прикриват при нужда отделни направления. Задължително, отбелязва депутатът, там трябва да има войскови разузнавачи за придобиване на необходимата информация и за взаимодействие.

Интересно е, че министърът няма притеснения, относно необходимите средства. Нещо повече, той смята, че по този начин армията ще освободи ресурс, който сега отделя полицията. Парите няма да са повече, казва Красимир Каракачанов, защото средствата, с които се осигуряват полицаите, ще отидат за военнослужещите. И прави извод, който далеч минава границите на счетоводните разчети: „Но по този начин ангажиментът ни към охраната на границата, ще бъде много по-сериозен, и не бих казал само по темата за охрана на границата”. Т.е. замисълът става стратегически.
Има две безспорни истини в мотивацията на министър Каракачанов. Първата е, че досегашната практика доказва ефективността на армията при охрана на границата, защото ротацията на войсковите подразделения не допуска заигравка с местните трафиканти, мотивацията на армейците е доста по-различна и действията им са значително по-резултатни.
Втората истина е, че полицията е тотално демотивирана при възпиране на преселниците. Постоянните командировки, мизерните условия, в които са принудени да изпълняват функционалните си задължения само допълнително рушат ефективността на охранителната дейност.

Факт е също така, че провинцията наистина остава непокрита от полицията и там престъпността добива страховити размери. Погрешно тя се нарича битова престъпност, защото по селата, където има силно присъствие на деградиращо младо население от роми, насилието е придобило структурни измерения. А това е един от проблемите, чието окончателно решаване стои в дневния ред на „Патриотите” и Каракачанов не би отстъпил при никакви обстоятелства. Ето защо тази рокада на полето „Сигурност” изглежда логична и проекция на заявената политика.

Разбира се, министър Каракачанов не действа на своя глава. В управленската си програма до 2021 г. правителството предвижда „увеличаване броя на военнослужещите от състава на въоръжените сили на Република България за охраната на границата, а при необходимост – и за обезпечаване на необходимите ресурси за тази цел”.

Има, разбира се, и друга гледна точка. Дали правителството не си е поставило задача да преформулира визията за развитие на армията. Подозрението идва и от управленската му програма, където то акцентира на „разширяването на участието на въоръжените сили за по-ефективна защита на населението при бедствия и аварии, както и при опазването на границата, и противодействието на тероризма в съответствие с промените в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и в новия Закон за противодействие на тероризма.”

Не допускам, че в МВР може да разкрият дирекция „Българска армия”. Възможно е обаче преосмисляне на реформите от последните 25 години в сектор „Сигурност”. Т.е. на времената, когато Гранични войски бяха в състава на Въоръжените сили, а Гражданска защита – в Министерството на отбраната. Всичко е възможно. Стига да има политическа воля за промени, накъдето клонят заявените намерения на управляващите.
Евентуалната предислокация на армията може да има и друг ефект. Границата може да се превърне в полигон за подготовка на Специалните сили, посочва в аргументите си министър Каракачанов. Аз, казва той, не разглеждам тяхното присъствие там само като на едни стражари. И продължава: „В своите лагери могат да извършват и определен вид подготовка.” Например, уточнява министърът, тренировки по разузнаване засади, ако щете, залавяне и връщане на нелегални имигранти.
На практика присъствието на армията на границата става една операция, смята министър Каракачанов. В крайна сметка това изглежда точно така.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Де е плевнята да напомни, че така може да разсърдим партньора му ердо?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.