Враца вдига таксата за МПС, Монтана – за смет

Снимка: Уикипедия

Проект за Наредба за промяната на местните данъци и такси, публикувана на сайта на община Враца показва, че се предлага минимално покачване на данъците. Така например се предлага „данък придобиване” от 2 % да се повиши на 2, 5 на сто. ако проектът за наредбата бъде приет. Другата корекция, която се предвижда е на таксата за МПС, където се предлага леко завишаване, което ще бъде в рамките на около 2-3 лева в зависимост от мощността на автомобила, обясниха от „Дирекция местни данъци и такси”.

„Предвиждаме да внесем от името на администрацията в Общинския съвет проект за увеличение на таксите с оглед на вдигането на всички режийни разходи и най-много на отчисленията по чл. 64”, заяви зам-кметът на Монтана Диман Георгиев.

„Какво имаме предвид. Всеки пък когато на регионално ниво се депонира 1 тон отпадъци, от бюджета на общината се превежда определена сума на РИОЗ. Тези отчисления на тон всяка година се увеличават. Като идеята според регламентите на ЕС е в общините да се стремят по-малко да депонират. През годините тази сума нараства и тази година тя е стигнала до 57 лв. През следващата година тази сума ще стане 95 лв. на тон. А община Монтана депонира около 15 000 тона, това е огромна сума..Така че имаме всички предпоставки да искаме увеличение на таксата смет, обясни Диман Георгиев. Следващото заседание на Общинския съвет на Монтана е насрочено за 19 декември.

Евентуална промяна на местните данъци и такси за община Видин биха могли да се ще се обсъждат най-рано на следващата сесия на общинския съвет, която ще бъде през втората половина на месец декември. „Към настоящия момент няма промяна на ставките”, информира Златка Томова, специалист в отдел „Местни приходи” в общината в крайдунавският град.

Коментари

Задължително поле