Времето застудя, парното поевтиня

Магическите сметки на “Топлофикация София” за декември 2020 г.

Те са по-ниски въпреки по-студеното време и по-голямото производство

Утре обсъждат доклада на КЕВР от проверката

Сметките за парно в София отново изненадаха столичани. Фактурите за декември са по-ниски от тези за ноември, въпреки че данните на “Топлофикация София” показват, че средната месечна температура е била по-ниска, отколкото през ноември, а произведената и доставена топлинна енергия е доста повече. Данните на дружеството са публикувани на сайта му, след като КЕВР го задължи да дава всеки месец информация за средната температура на въздуха и произведената топлинна енергия.

Абонат от София, който през ноември плати 220 лева за тристаен апартамент, в който работят само два радиатора, сега дължи 174 лева. “Няма никаква логика в начина, по който се изчисляват сметките”, коментира Георги от столичния квартал Младост. Официалните данни на “Топлофикация София” показват, че през ноември дружеството е произвело и доставило 457 007 мегаватчаса топлинна енергия, а през декември с близо 90 000 мегаватчаса повече - 549 506 мегаватчаса.

В същото време средномесечната температура на въздуха през ноември е била 5,3 градуса, докато през декември пада на 4,5 градуса. Именно тези два показателя бяха посочени от “Топлофикация София” като оправдание за високите сметки за парно през ноември. Тогава от дружеството обясниха, че сметките на столичани са високи заради по-ниските температури и по-голямото производство на топлинна енергия спрямо ноември 2019 г.

Както “Труд” пръв писа , абонатите на дружеството получиха почти двойни сметки спрямо миналата година. След нашите публикации Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка, като докладът от нея трябва да бъде разгледан днес на заседание на регулатора. Междувременно от “Топлофикация София” съобщиха, че на заседание на Столичния общински съвет е бил гласуван и приет бизнес планът на дружеството. Както “Труд” писа в него е заложено увеличение на цената на топлинната енергия от 1 юли до 84,04 лева за мегаватчас при сегашна цена от 82,09 лева за мегаватчас.

Коментари

Задължително поле