Връчиха стипендии на даровити ученици в Монтана

Стипендии на даровити ученици за постижения в науката, културата и спорта връчи кметът на Монтана Златко Живков ден преди 24 май.

Специалната стипендия на община Монтана в размер на 5100 лева получи Анна-Мария Арсенова. 16 годишната възпитаничка на Природо-математическа гимназия „Свети Климент Охридски” е талантлива пианистка и е завоювала три първи и едно трето място на национални конкурси. Носител е на специалната награда на фондация „Енчо Киряков”. Три момичета са годишните стипендианти на община Монтана и получават финансови стимули по 3060 лева. 19 годишната Диана Михайлова тази година се дипломира в ПМГ „Свети Климент Охридски” и е спечелила 8 награди от национални конкурси за есе. Приета е в три университета на страната. Елина Асенова е на 13 години, учи в гимназията с преподаване на чужди езици „Петър Богдан” и се занимава с народното пеене. През годината е отличена със 7 награди от национални и международни конкурси. Кристина Йорданова /16 г./ е ученичка в Природо-математическа гимназия и е вицешампион на страната по шахмат. От 6-годишна играе шах. Мечтае да стане гросмайстор за жени. Носителите на еднократни стипендии по 510 лева са четири момичета и едно момче. 10 годишната Зорница Викторова учи в VІ Основно училище „Иван Вазов” и има награди от конкурси по поп пеене. Мария Малинова /10 г./ е ученичка в същото училище и е със призови места от конкурси по народно пеене. 15 годишният Михаил Ангелов е ученик в Природо-математическа гимназия и е носител на две големи награди от състезания за видеомонтаж. 17 годишната Ива Еленкова също е възпитаничка на ПМГ „Свети Климент Охридски” и има две национални награди за литература, две - за история, една - за журналистика и една - за математика. 17 годишната Здравка Танова е на 17 години, учи в VІІ СОУ „Йордан Радичков” и е бронзов медалист от Европейско първенство по самбо.

Кметът Живков поздрави носителите на общинските стипендии, техните родители и учители и им пожела здраве, още много успехи в посоките, които са поели, и ги призова да помагат с талантите и труда си на родния си край.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България