Връщат маските на открито в Гърция (обзор)

Връщането на задължителните маски на открито е една от затегнатите мерки срещу коронавируса в Гърция.

Затягане на мерките заради нарастващи случаи

Пак обмислят SMS-и за придвижване

Ограничава се достъпът до банките

Връщането на задължителните маски на открито е една от затегнатите мерки срещу коронавируса в Гърция.
3атягане на ограничителните мерки за коронавируса обяви Гърция след тревожно нарастване на случаите на COVID-19 в страната.

В някои райони, като тези около Кавала и Драма, се въвежда задължителното носене на предпазни маски и на открити пространства, включително пазари и фериботи.

Освен това Атина обмисля отново да въведе системата със SMS-и за разрешение за излизане от домовете, като това евентуално ще важи само за уязвимите групи граждани. Изпращането на такива съобщения бе в сила в Гърция при пълната блокада, наложена в разгара на пандемията през пролетта.

Отделно Атина днес ограничи достъпа до банките, в опит да се запази здравето на служителите в банковите клонове. В тях до второ нареждане вече няма да се извършват трансакции с физическо присъствие като теглене на пари до 400 евро, парични депозити до 1000 евро, плащанията на битови сметки.

Със заповед на министъра на гражданската защита Михалис Хрисохоидис публикации за “конспиративни теории” относно коронавируса ще се препращат към прокуратурата. “Ще вземем всички законови мерки, за да не застрашим общественото здраве”, категоричен бе министърът.

По последни данни 121 са новите случаи за денонощие на коронавирус в Гърция, като пет от тях са установени при тестове на граничните пунктове. През последната седмица в Гърция се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус - средно от 50 до 80 случая за денонощие. За последните шест броят на заразените е нараснал с 526 души.

Утре премиерът Кириякос Мицотакис ще направи тв обръщение към гръцкия народ относно Covid-19.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа