Всеки ден по един милионер по-малко

Намаляват както депозитите със суми над 1 млн. лв. в тях, така и спестяванията на бизнеса в банките.

Най-голям спад при малките влогове

Депозитите с над 1 млн. лв. в тях намаляха с 87 до 942 броя

Бизнесът изтегли 680 млн. лв. от спестяванията си

Всеки ден един човек по-малко може да се похвали, че има депозит с над 1 млн. лв. в него. През първото тримесечие банковите влогове на граждани с над 1 млн. лв. намаляват с 87 и в края на март достигат 942 броя, показват данните на БНБ. Явно кризата е ударила не само хората, които работят за заплата, а и милионерите. Намалението на милионерските влогове става след като в края на миналата година броят им за първи път надмина 1000 и те бяха точно 1029 броя.

Общата сума на парите в милионерските депозити на граждани намалява през тримесечието със 150 млн. лв., или с 6%, и достига 2,35 млрд. лв. Но от спестяванията си теглят не само най-богатите хора, но и тези с най-малко пари в банките. Броят на депозитите на граждани със суми до 1000 лв. от януари до март намалява с над 185 хил. (-3,2%) и достига 5,66 млн. Оказва се, че през тримесечието хиляди хора са закрили влоговете си, за да свържат семейния бюджет и да покрият неотложни разходи.

Малък спад има и при депозитите на граждани със суми между 200 хил. и 500 хил. лв. - със 176 до 11,5 хил. броя. При останалите влогове обаче продължава увеличението както на броя им, така и на парите в тях. Хората със средни доходи, които имат пари в банка, дори да се наложи да изтеглят определена сума заради кризата, не закриват сметката си.

Общият брой на влоговете на граждани през тримесечието намалява с близо 150 хил., но парите в тях нарастват с 476 млн. лв.

При спестяванията на бизнеса ситуацията е различна като намалява както общата сума на спестяванията на фирмите в банките, така и броят на влоговете на търговски дружества. През тримесечието бизнесът е изтеглил 680 млн. лв. от спестяванията си в банките, а броят на фирмените депозити намалява с 18 хил. Спад има както при влоговете с малки, така и с големи суми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси