Тръмп: Над 2 млн. американци можеха да загинат от COVID-19, ако не бяхме въвели мерки

102-годишна италианка се излекува от коронавируса

Махалите изригват с COVID-19 до седмици Без контрол плячкосват контейнерите по градовете

Как при напускане на работа да получа най-много заплати

Двама студенти по медицина са доброволци в областната болница

Красимир Вълчев: Децата учат повече откакто се обучават в електронна среда

Онлайн търговците търсят нови складове

5000 лв. ще е глобата за излизане без маска

Банките финансират 73% от цената на жилищата Вноските по заемите не трябва да надхвърлят 30-40% от доходите

Старши сержант с коронавирус е интубиран в пловдивска болница

Гърците ще празнуват Великден вкъщи

Доц. Атанас Мангъров: Нямам търговски интереси от масовия скрининг за COVID-19

Касабов на нова онлайн среща с УЕФА

По улиците на Ню Йорк бяха разположени мобилни морги

Тръмп и Путин ще обсъдят ниските цени на петрола и санкциите срещу Русия

Всеки човек дава оценка на града си Ще пишем дали сме доволни от чистотата и транспорта

Всеки човек ще даде оценка на града си при преброяването през 2021 г.

Питат за брака ни

Всеки човек ще даде оценка на града, в който живее. На хората ще бъдат зададени въпроси как оценяват транспорта и чистотата на населеното място. Това ще стане при преброяването на населението през януари 2021 г. Но още през март тази година ще има пробно преброяване в част от общините Разград, Велинград и район “Студентски” на Столична община. В тази връзка между 20 и 26 март ще бъде пуснат сайт за електронно преброяване като всеки гражданин на страната ще може по желание да се преброи и да даде оценка на града си.

Хората ще отговарят и на въпроси доволни ли са от медицинското обслужване в града си, от културния живот и възможността за прекарване на свободното време, за отглеждане на деца и за кариерно развитие.

Целта на тези въпроси е да бъдат очертани причините за емиграцията на българите, както и каква част от населението има намерение да напусне страната. Специално е поставен въпросът дали родителите биха окуражили децата си да учат, работят или живеят в чужбина.

При преброяването хората ще трябва да отговорят на въпрос как оценяват материалното положение на домакинството си, както и как оценяват връзката със съпруга си.

Ще бъдат потърсени и отговори на въпроси във връзка с малката раждаемост в страната. Например един от въпросите е каква е основната причина да станете родител за първи път. Възможните отговори на този въпрос са: исках да бъда родител, обичам децата, децата сплотяват двойката, моят/а партньор/ка искаше, да има някой, който да се грижи за мен в бъдеще, за спазване на традициите, непланирана бременност и нещо друго.

Поставен е и въпросът защо семейството не иска още едно дете, като сред възможните отговори са финансови възможности, работата, големината на жилището или просто “не искам повече деца”.

Ще се потърси и отговор на въпроса адекватна ли е държавната помощ за отглеждането на деца. Хората ще трябва да напишат дали някоя държавна мярка би повлияла на решението им да имат повече деца. Оценки ще бъдат дадени на възможността за гъвкаво работно време и работа от дома и данъчното облекчение за деца. Родителите ще пишат дали биха имали още едно дете, ако бъдат увеличени социалните помощи за деца и то без отпускането им да зависи от размера на доходите, ако имат гарантиран достъп до детска градина или, ако бъде осигурена дневна грижа за децата преди и след училище и по време на лятната ваканция.

Ако човек участва в пробното преброяване, това няма да го освободи от задължението за попълване на анкетите по време на задължителното преброяване през януари 2021 г. Причината за това е, че дотогава много неща може да се променят – да се роди дете, човек да се ожени или да се премести в друг. Но ако много хора доброволно участват в пробното преброяване, по-рано ще бъдат получени данни за това как хората оценяват града си и социалната политика, както и какво ще търсят в друга държава, ако решат да емигрират.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.