Всички актьори обичат Катя от Берлин

Пещерката и нейният „Арт театър” представят на сънародниците хитови пиеси

Таня Лолова и Цветана Манева омайват публиката там

Министърът на културата Боил Банов награди Катя Костова със специална грамота

Ако мислите, че е лесно да организираш театрален спектакъл с български артисти в Германия, дълбоко сте се заблудили. А да правиш това от три години и да пълниш често зали в градовете с най-голяма българска диаспора, се иска много повече от организационен талант. Трябва и чар. Но истински, с който да да успееш да убедиш родните ни звезди и театрални колоси, че си заслужава, че няма да бъдат излъгани, а публиката ще ги посрещне не по-малко радушно от сцените в България.

Катя Костова е българката, която успя да направи това. Със сигурност голям процент от успеха се дължи на неподправения й чар, на усмивката и на пламъка в очите й, на това, че се хвърля буквално със сърцето си, когато трябва да убеди актьорите да дойдат и да играят в Германия. Енергията на момичето (тя наистина изглежда като момиче, въпреки че има две пораснали деца) от Пещера, пристигнало в Берлин преди повече от 20 години, е заразяваща.

Идеята й да популяризира българския театър в Германия се ражда спонтанно – това се случва през април 2016 г. по време на една изложба на Славето. А Славето е Светослав Светославов, съпругът на Татяна Лолова (за съжаление, той почина миналия месец). Картините му са наредени в Българския културен институт в Берлин, а Катето си пие сутрешното кафе с Георги Тошев – журналист и автор на много филми, и си говорят за това колко малко се прави в Германия за популяризирането на българската култура. От дума на дума тя споделя идеята си за създаване на “Арт театър – Катя Костова”, който да организира и показва спектакли сред сънародниците ни в Германия.

И ако Жоро е кръстникът му, то Таня Лолова е кръстницата. Защото тя е първата, която гостува с нейното “Дуенде”. Моноспектакълът, който е една от визитните картички на голямата ни актриса, е посрещнат с такъв възторг от българите в Германия, че актрисата трябва всеки път по половин час да приема овациите на публиката. Хората – всички на крака, не искат да я пуснат от сцената, а Таня ...плаче. Залите в Берлин, Хамбург, Мюнхен буквално се пукат по шевовете от българска публика.

“Колко сълзи, смях и благодарност съм преживяла с тези невероятни актьори, които са ми гостували” - споделя пред “Труд” Катя и разказва за страхотните си моменти с тях и за новите приятелства, с които съдбата я дарява.

Катя с нетърпение преглежда всичко от българския театрален афиш – не е лесно да се вземе решение коя постановка да покани в Германия. Най-важният въпрос е – ще я хареса ли българската публика там. Защото сънародниците ни, зажаднели за сценични срещи с наши актьори, се оказва, че не си падат по халтурни спектакли. Разбира се, Жоро Тошев е човекът, до когото Катя винаги се допитва. Радина и Емилия пък са другите й две приятелки от Берлин, с които често коментират коя пиеса да поканят.

Една от любимите постановки на Катя, а и на българската публика в Германия, е “Хората от Оз” на режисьора Галин Стоев. Хитовата пиеса е написана специално за Цветана Манева от Яна Борисова – най-награждавания български драматург през последните години. Пещерката решава да направи екстравагантен подарък за рождения ден на любимата актриса – турне с три представления в Германия – Берлин, Мюнхен и Хамбург, през зимата на 2017 г. Заедно с Цветана на сцената играят и прекрасните проф. Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев, Радена Вълканова и Вежен Велчовски. Когато отиват в Хамбург, ги чака неприятна изненада - оказва се, че сцената в залата е с декор на пиеса по Агата Кристи, и не може да бъде махнат. Цветана е почти в шок, а Катя дори си мисли, че актрисата, която според нея е може би най-педантичния човек, когото познава, ще откаже да играе. С всички сили започват да пренастройват техния декор със съществуващия и резултатът е, както винаги, феноменален: актьорите са великолепни, а публиката е в екстаз от видяното. Това обаче може да направят само истински отдадени на работата си хора, убедена е Катя.

Един от най-емоционалните моменти на чаровната пещерка е проект, който тя започва с голямо съмнение. Това е мултимедийният спектакъл “Магическите гласове на България”. Катя отначало е раздвоена за реакцията на публиката, но Жоро Тошев е настоятелен – ще й хареса непременно. Този спектакъл представя историята на българските гласове на фона на картини на най-големите български художници и най-известните български филми. Пред публиката се извисяват гласовете на Нина Николина, Атанаска Бонева, Таня Първанова и малката Александра, заедно с перкусиониста Калин Вельов. На няколко пъти с послания се включват Силви Вартан, Кейт Буш и Соня Йончева. Спектакълът е идея на младата режисьорка Ема Константинова, на Жоро Тошев и на Любомира Костова. “Този спектакъл няколко пъти разплака публиката, после няколко пъти ги усмихна, а накрая всички в залата играха и танцуваха на сцената”, разказа Катето. Има и друг много емоционален момент, свързан с магическите гласове – една обикновена репетиция, която женските гласове правят в ...хотелския апартамент. Вместо да бързат за репетиция в Руския културен институт, където ще бъде представен спектакъла, те решават да се разпеят в хотела. на отворени прозорци. Катя, която е в офиса си (точно до апартамента на певиците), буквално ахва и бързо отива при тях. Прави клипче с телефона си и веднага го споделя във фейсбук. Клипът предизвиква такъв фурор, че досега е гледан над 600 хиляди пъти.

Особена гордост за Катя е новия й проект, който тя определя като истинско бижу - “Известни актьори четат съвременни български автори”. Идеята за него дава актьорът Николай Атанасов-Шуши, който миналото лято й е на гости с приятели. Катя е впечатлена от постовете на Мария Лалева, която тя пуска в социалните мрежи, а след това те имат стотици споделяния. Когато книгата й “Живот в скалите” предстои да излезе, Катя решава да покани Лалева в Берлин заедно с ...Таня Лолова. която приема с удоволствие предизвикателството.

Притесненията й дали публиката ще приеме новия проект, се оказват напразни. В него атмосферата е абсолютно лична, можеш да се докоснеш и до автора, и до актьора, можеш да си зададеш своите въпроси. Публиката приема и съпреживява всичко, а успехът е налице.

Само след две седмици предстои втора подобна среща, на която Цветана Манева ще чете текстове от новата книга на Мария Касимова-Моасе “Балканска рапсодия”. Мария, която е дъщеря на големия наш актьор Хиндо Касимов, е изключително харесвана в България, нейните текстове се препечатват от много сайтове и винаги събират голяма публика. На премиерата на “Балканска рапсодия” в България участват Снежина Петрова и Цветана Манева, а срещата е много емоционална. Само след няколко дни на 30 януари българите в Берлин очакват с нетърпение новото съпреживяване. Ще има и изненада - на този ден голямата Цветана Манева ще чества 75-ия си рожден ден, който ще бъде отбелязан по този специален начин. На 31 януари пък това ще стане и пред публиката в Хамбург. “Между другото, любопитно е, че Мария Касимова винаги е припознавала в Цветана майка си. Затова връзката при тях е толкова силна”, казва Катя Костова. Е, пещерката се готви и за още един спектакъл, който ще се играе в Германия – на 20 февруари в Мюнхен, и на 21-и в Берлин ще гостува “Приятно страшно” с участието на Владо Пенев, Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев и др. Заради всичко, което прави за сънародниците си в Германия, Катя Костова бе наградена миналата година със специална грамота от Министерството на културата и министър Боил Банов.

Ето как животът на една българка се преобръща на 180 градуса. Като малка Катя е израсла на сцената, но никога не е мечтала да стане актриса. Още когато е 6-годишно момиченце, тя танцува в ансамбъл “Здравец” и с него обикаля голяма част от Европа. И до ден днешен народните песни и танци са нейна тръпка. Освен в популяризиране на българската култура, Катя се впуска и в други каузи. Тя и още неколцина приятели започнаха преди две години борба за чист въздух в родната Пещера като се опълчиха на строежа на нов завод на “Биовет” там. След хиляди перипетии те успяха да подпишат споразумение, изискващо да се засадят 600 дръвчета в града, да се сложат специални филтри на завода и да се премахне шума. И това ако не е успех! Все пак предстои да видим крайния резултат.

Така е, когато имаш кауза, когато ти пука и не се отказваш. Сега освен мечтата да докосва публиката в Германия със звездни български актьори и добри постановки, Катя има и други емоции – дъщеря й Елена ще е абитуриентка, а синът й Михаил съвсем наскоро я сюрпризира с решението, че ще кандидатства режисура във филмовия университет Бабелсберг. Пещерката продължава да се занимава и с това, което прави повече от 20 години в Берлин – с нейната фирма в сферата на услугите с основна дейност - обслужване на сгради. Преди десетина години тя и съпругът й Георги решават да разширят дейността си и то със закупуването на различни апартаменти и имоти в Берлин. След като стават техни собственици, те вече имат тотална финансова независимост и Катя може да си позволи да финансира културната дейност. Апартаментите се намират само на 5 минути от Бранденбургската врата и Потсдамер плац. Който и българин да е отсядал там – а сред тях има доста популярни лица, сигурно е успял да види лично и Ангела Меркел. Всяка седмица тя пазарува в кварталния супермаркет ХИТ до сградата, където са апартаментите. Канцлерката влиза без охрана в магазина, взима количката и докато я пълни с хранителни продукти, се налага да спре за селфи с някой изненадан клиент, оказал се изведнъж лице в лице с най-влиятелната жена в света.

Коментари

Задължително поле