Проф. Огнян Герджиков: Не виждам нищо нередно в срещите на президента с магистрати

Красимир Каракачанов за евроизборите: Няма да се учудя, ако някой е замислил подобен сценарий на този в Костинброд

Германският външен министър Хайко Маас ще се срещне с президента Радев и Екатерина Захариева

Владимир Зеленски встъпва в длъжност като президент на Украйна

Тръмп отмени митата върху стоманата и алуминия от Канада

Камион се запали в движение и изгоря на магистрала „Тракия“

Google преустанови договорите си с Huawei

Жертва и над 60 ранени след автобусна катастрофа в Германия

11-и ден продължава издирването на Стоян Зайков

Десетки мигранти слязоха на брега на остров Лампедуза въпреки забраната на Салвини

Тръмп заплаши Иран с унищожение

Седмицата започва с дъжд и гръмотевици, възможни са градушки

В навечерието — грешките ще решат вота В употреба вече влязоха и врачките, и астролозите, и нумеролозите

Всички актьори обичат Катя от Берлин Пещерката и нейният „Арт театър” представят на сънародниците хитови пиеси

Таня Лолова и Цветана Манева омайват публиката там

Министърът на културата Боил Банов награди Катя Костова със специална грамота

Ако мислите, че е лесно да организираш театрален спектакъл с български артисти в Германия, дълбоко сте се заблудили. А да правиш това от три години и да пълниш често зали в градовете с най-голяма българска диаспора, се иска много повече от организационен талант. Трябва и чар. Но истински, с който да да успееш да убедиш родните ни звезди и театрални колоси, че си заслужава, че няма да бъдат излъгани, а публиката ще ги посрещне не по-малко радушно от сцените в България.

Катя Костова е българката, която успя да направи това. Със сигурност голям процент от успеха се дължи на неподправения й чар, на усмивката и на пламъка в очите й, на това, че се хвърля буквално със сърцето си, когато трябва да убеди актьорите да дойдат и да играят в Германия. Енергията на момичето (тя наистина изглежда като момиче, въпреки че има две пораснали деца) от Пещера, пристигнало в Берлин преди повече от 20 години, е заразяваща.

Идеята й да популяризира българския театър в Германия се ражда спонтанно – това се случва през април 2016 г. по време на една изложба на Славето. А Славето е Светослав Светославов, съпругът на Татяна Лолова (за съжаление, той почина миналия месец). Картините му са наредени в Българския културен институт в Берлин, а Катето си пие сутрешното кафе с Георги Тошев – журналист и автор на много филми, и си говорят за това колко малко се прави в Германия за популяризирането на българската култура. От дума на дума тя споделя идеята си за създаване на “Арт театър – Катя Костова”, който да организира и показва спектакли сред сънародниците ни в Германия.

И ако Жоро е кръстникът му, то Таня Лолова е кръстницата. Защото тя е първата, която гостува с нейното “Дуенде”. Моноспектакълът, който е една от визитните картички на голямата ни актриса, е посрещнат с такъв възторг от българите в Германия, че актрисата трябва всеки път по половин час да приема овациите на публиката. Хората – всички на крака, не искат да я пуснат от сцената, а Таня …плаче. Залите в Берлин, Хамбург, Мюнхен буквално се пукат по шевовете от българска публика.

“Колко сълзи, смях и благодарност съм преживяла с тези невероятни актьори, които са ми гостували” – споделя пред “Труд” Катя и разказва за страхотните си моменти с тях и за новите приятелства, с които съдбата я дарява.

Катя с нетърпение преглежда всичко от българския театрален афиш – не е лесно да се вземе решение коя постановка да покани в Германия. Най-важният въпрос е – ще я хареса ли българската публика там. Защото сънародниците ни, зажаднели за сценични срещи с наши актьори, се оказва, че не си падат по халтурни спектакли. Разбира се, Жоро Тошев е човекът, до когото Катя винаги се допитва. Радина и Емилия пък са другите й две приятелки от Берлин, с които често коментират коя пиеса да поканят.

Една от любимите постановки на Катя, а и на българската публика в Германия, е “Хората от Оз” на режисьора Галин Стоев. Хитовата пиеса е написана специално за Цветана Манева от Яна Борисова – най-награждавания български драматург през последните години. Пещерката решава да направи екстравагантен подарък за рождения ден на любимата актриса – турне с три представления в Германия – Берлин, Мюнхен и Хамбург, през зимата на 2017 г. Заедно с Цветана на сцената играят и прекрасните проф. Атанас Атанасов, Стефан Вълдобрев, Радена Вълканова и Вежен Велчовски. Когато отиват в Хамбург, ги чака неприятна изненада – оказва се, че сцената в залата е с декор на пиеса по Агата Кристи, и не може да бъде махнат. Цветана е почти в шок, а Катя дори си мисли, че актрисата, която според нея е може би най-педантичния човек, когото познава, ще откаже да играе. С всички сили започват да пренастройват техния декор със съществуващия и резултатът е, както винаги, феноменален: актьорите са великолепни, а публиката е в екстаз от видяното. Това обаче може да направят само истински отдадени на работата си хора, убедена е Катя.

Един от най-емоционалните моменти на чаровната пещерка е проект, който тя започва с голямо съмнение. Това е мултимедийният спектакъл “Магическите гласове на България”. Катя отначало е раздвоена за реакцията на публиката, но Жоро Тошев е настоятелен – ще й хареса непременно. Този спектакъл представя историята на българските гласове на фона на картини на най-големите български художници и най-известните български филми. Пред публиката се извисяват гласовете на Нина Николина, Атанаска Бонева, Таня Първанова и малката Александра, заедно с перкусиониста Калин Вельов. На няколко пъти с послания се включват Силви Вартан, Кейт Буш и Соня Йончева. Спектакълът е идея на младата режисьорка Ема Константинова, на Жоро Тошев и на Любомира Костова. “Този спектакъл няколко пъти разплака публиката, после няколко пъти ги усмихна, а накрая всички в залата играха и танцуваха на сцената”, разказа Катето. Има и друг много емоционален момент, свързан с магическите гласове – една обикновена репетиция, която женските гласове правят в …хотелския апартамент. Вместо да бързат за репетиция в Руския културен институт, където ще бъде представен спектакъла, те решават да се разпеят в хотела. на отворени прозорци. Катя, която е в офиса си (точно до апартамента на певиците), буквално ахва и бързо отива при тях. Прави клипче с телефона си и веднага го споделя във фейсбук. Клипът предизвиква такъв фурор, че досега е гледан над 600 хиляди пъти.

Особена гордост за Катя е новия й проект, който тя определя като истинско бижу – “Известни актьори четат съвременни български автори”. Идеята за него дава актьорът Николай Атанасов-Шуши, който миналото лято й е на гости с приятели. Катя е впечатлена от постовете на Мария Лалева, която тя пуска в социалните мрежи, а след това те имат стотици споделяния. Когато книгата й “Живот в скалите” предстои да излезе, Катя решава да покани Лалева в Берлин заедно с …Таня Лолова. която приема с удоволствие предизвикателството.

Притесненията й дали публиката ще приеме новия проект, се оказват напразни. В него атмосферата е абсолютно лична, можеш да се докоснеш и до автора, и до актьора, можеш да си зададеш своите въпроси. Публиката приема и съпреживява всичко, а успехът е налице.

Само след две седмици предстои втора подобна среща, на която Цветана Манева ще чете текстове от новата книга на Мария Касимова-Моасе “Балканска рапсодия”. Мария, която е дъщеря на големия наш актьор Хиндо Касимов, е изключително харесвана в България, нейните текстове се препечатват от много сайтове и винаги събират голяма публика. На премиерата на “Балканска рапсодия” в България участват Снежина Петрова и Цветана Манева, а срещата е много емоционална. Само след няколко дни на 30 януари българите в Берлин очакват с нетърпение новото съпреживяване. Ще има и изненада – на този ден голямата Цветана Манева ще чества 75-ия си рожден ден, който ще бъде отбелязан по този специален начин. На 31 януари пък това ще стане и пред публиката в Хамбург. “Между другото, любопитно е, че Мария Касимова винаги е припознавала в Цветана майка си. Затова връзката при тях е толкова силна”, казва Катя Костова. Е, пещерката се готви и за още един спектакъл, който ще се играе в Германия – на 20 февруари в Мюнхен, и на 21-и в Берлин ще гостува “Приятно страшно” с участието на Владо Пенев, Снежина Петрова, Радена Вълканова, Стефан Вълдобрев и др. Заради всичко, което прави за сънародниците си в Германия, Катя Костова бе наградена миналата година със специална грамота от Министерството на културата и министър Боил Банов.

Ето как животът на една българка се преобръща на 180 градуса. Като малка Катя е израсла на сцената, но никога не е мечтала да стане актриса. Още когато е 6-годишно момиченце, тя танцува в ансамбъл “Здравец” и с него обикаля голяма част от Европа. И до ден днешен народните песни и танци са нейна тръпка. Освен в популяризиране на българската култура, Катя се впуска и в други каузи. Тя и още неколцина приятели започнаха преди две години борба за чист въздух в родната Пещера като се опълчиха на строежа на нов завод на “Биовет” там. След хиляди перипетии те успяха да подпишат споразумение, изискващо да се засадят 600 дръвчета в града, да се сложат специални филтри на завода и да се премахне шума. И това ако не е успех! Все пак предстои да видим крайния резултат.

Така е, когато имаш кауза, когато ти пука и не се отказваш. Сега освен мечтата да докосва публиката в Германия със звездни български актьори и добри постановки, Катя има и други емоции – дъщеря й Елена ще е абитуриентка, а синът й Михаил съвсем наскоро я сюрпризира с решението, че ще кандидатства режисура във филмовия университет Бабелсберг. Пещерката продължава да се занимава и с това, което прави повече от 20 години в Берлин – с нейната фирма в сферата на услугите с основна дейност – обслужване на сгради. Преди десетина години тя и съпругът й Георги решават да разширят дейността си и то със закупуването на различни апартаменти и имоти в Берлин. След като стават техни собственици, те вече имат тотална финансова независимост и Катя може да си позволи да финансира културната дейност. Апартаментите се намират само на 5 минути от Бранденбургската врата и Потсдамер плац. Който и българин да е отсядал там – а сред тях има доста популярни лица, сигурно е успял да види лично и Ангела Меркел. Всяка седмица тя пазарува в кварталния супермаркет ХИТ до сградата, където са апартаментите. Канцлерката влиза без охрана в магазина, взима количката и докато я пълни с хранителни продукти, се налага да спре за селфи с някой изненадан клиент, оказал се изведнъж лице в лице с най-влиятелната жена в света.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (34)

 1. Относно финала – вярно е, че Меркел пазарува в Хит, но никога не е без охрана! Иска или не, охраната е задължителна. Що се отнася до Катя Костова, всичко е вярно. Но не го прави толкова за българската култура, истинската причина ще я спестя. Само ще посоча, че всички прояви са с билети. А и фирмата й не е „за обслужване на сгради“, а чистене. Там работят само чистачи. Разбирам защо авторката го е спестила – хем се занимаваш със слугинство, хем да си в културната сфера. Просто не се връзва.

 2. Браво за културно-масовата дейност! Относно каузата за чистия въздух в Пещера – ще кажа само, че този казус би бил страхотно поле за изява на разследващата журналистика, ако имаше такава. Много може да се каже и разкаже за въпросното споразумение, за подмяната на „гражданското“ с „политическото“. За преобръщанията на 180 градуса, които споменавате и в статията, но по друг повод. Ще говорим за тези неща, когато политическата амбиция надделее. Засега – културата. Пък колко „далеч“ могат да ни отведат културата и още нещо, предстои да видим.

 3. Авторката е спестила много любопитни неща, които вероятно няма да са удобни за много хора около нея. Защо не напише авторката колко хора водят дела срещу нея и съпругът и? Защо не напише авторката, че се разследват от години в Германия за измами? Защото и е приятелка най-вероятно.

 4. Много хубава статия и абсолютно вярна! Мога да го твърдя, защото съм присъствал на повечето изяви на „Арт театър- Катя Костова“ и познавам Катя лично. А относно коментара на Стефан – винаги съм се чудил, как някои хора очакват да гледат нещо качествено, но ако може да е гратис – без билети. Това може да се случи в някое квартално читалище от самодеен състав, но дори и там ще трябват някакви средства за постановката. И аз в момента работя като чистач ( не при Катя Костова) и не се срамувам от това. Начина по който си изкарвам прехраната не ми пречи да оценя културните събития в Берлин и приноса на „Арт театър- Катя Костова“ за това.

  1. Личи ти че си чистач, щом не разбираш коментарът на Стефан и билетите

 5. Супер. И из UK ще е хубаво да има повече бг събития, много сме. Дано някой се наеме да организира повече такива. Ама чак пък да я обичат всички актьори тази Катя. Това да не е сериалът „Всички обичат Реймънд“? Или я обичат театрално? К’во точно се цели с тая статия, Труд? Да ни информирате за българските културни събития из Германия? Или да изчеткате егото на поредния превъзнесъл се българин зад граница със заявени или не обществени амбиции в България. Лошо, ако е второто. А май е – то не са селфита, то не е борба за въздух, то не са фирми за поддържане на сгради, апартаменти, супермаркети, Ангела Меркел. Колко поводи само, за да обичаш. 😀

 6. Катя Костова и култура голям смях. На 40 години откри що е това изкуство и театър. Тия поръчкови статии са смешни и правят още по смешна авторката.

 7. Браво, Кате! Не им обръщай внимание на завистливите писачи и тук. Продължавай да организираш такива хубави събития за българите в Германия, имаш и нашата подкрепа. И поздравления за успеха със споразумението. Апропо сега Пещера се радва на по-малко шум, много по-чист въздух и толкова много зеленина. Чудесно е. Благодарение на теб и твоите усилия! В полза на всички от града! Ще бъде радост за нас да застанем зад теб в бъдеще, ще си достоен политик и представител на най-добрата партия и всички българи. Смело напред и нагоре, Кате! Силен интелект и непоклатими принципи и морал – какво повече можем да искаме.

 8. БРАВО, КАТЕНЦЕ!!!
  БРАВО!
  ВРИМЕ Е ДА СЕ СМЕНЯТ И ОНАЗИ ПРОСТАКЕСА И ДРУГИТЕ ПИЯВИЦИ! САМО ГЕРБ

 9. Катя Костова е човек с две лица. Дълго и шарено минало има зад гърба си. Разкажете малко и за него, измамите, фалшивите дипломи….не всичко е цветя и рози.

 10. И в Хамбург те обичаме и следим всичко, което организираш. Ти си слънце.

 11. Мила Катя, когато дъщеричката ми се нуждаеше от животоспасяваща операция, ти ми подаде с цялото си сърце ръка. Сега Златомира живее втори живот. Благодаря ти и за финансовата подкрепа и за всичкото време, което ни отдели. Обичаме те❤️ Снежи, Злати и Вълчо

 12. Страхотна статия! И в Кьолн я обичаме. Тя е будител с огромно сърце.

 13. Напълно съгласна. Жената се гордее с всичко българско и стопля сърцата ни. На концерта на “Магическите гласове на България” очите ми бяха пълни със сълзи. Когато си тръгнах видях тази крехка жена на изхода на залата и я прегърнах. Не мога да преразкажа емоцията. Почувствах я със сърцето.

 14. Катя Костова иска да я обечат. Истината е чче тук в Берлин никой не я обича. Има десетки заведени дела за измама срещу нея и мъжа й Георги. Измамиха и нас и бяха осъдени да ни платят 30000 евро.Връщаха ни ги две години. Това същество, прави всичко само с цел. Мисли единствено и само за себе си. Вършеха незаконни дела, които доведоха до полагането на черни паспорти и изгонването им от държавата. Смениха името си от Комбуянови на Костови, за да може отново да се върнат в Берлин. Чистачка е и най-смешното е, че лъжат и двамата, че са с висше образование. Дори на мен и съпругът ми са предлагали да ни уредят с дипломи за висше, въпреки че мъжът ми не знае дума на български.Създов ги уреждаше. Синът му Сашко работеше в посолството и пиеха с Костов. Освен това полицията в Берлин ги разследва за измами и укриване на данъци, както и за това, че не са плащали осигуровки, а това тук е инкриминирано деяние и може да се накаже със затвор. Добре е авторката на статията да се поинтересува от миналото на културните Костови. А най-смешно ми стана като прочетох, че иска да става депутатка от герб. Цялото й кърдо са членове на бсп-като се започне от баба й и се стигне до малката сестра. Това е най-лъжливото и фалшиво същество в Берлин. Да е жива и здрава и да си оправи задълженията. Дано си проправи път в политиката, че да има пари, с които да ги връща. И още хиляди неща се знаят за нея тук в Берлин, добре е Труд да се позаинтересуват как се прави фирма на българите, които идват без да знаят език и им се взима от това семейство по 2000 евро, въпреки че това тук струва 20 евро. Използват горките хорица и ги изцеждат до последно. На всичкото отгоре искала да кръщава деца, за да си изкупувала греховете. Смях. Когато тръгна срещу биовет си мисех, че го прави за доброто на Пещера, а сега като чета адвокатката на биовет й направила сружението. Пумпал като Костови в цялаЕвропа няма да намерите. Да са живи и здрави и да имат парите да си плащат.

 15. Ей, злобарке и до утре да се опитваш да я окаляш, няма да ти се получи. Всички знаем за фалшивите ти профили с които се опитваш да я очерниш. Мила Мария знаем какъв боклук си. Продължавай да пишеш и да си избиваш комплексите. Радваме ти се от сърце! Злобата и завистта ти нямат стигане. Цяла Пещера знае как злословиш против Катя. Напиши си истинските имена за да поемеш отговорност за думите си. И на пумпал да се въртиш Катя подписа споразумение с Биовет, за което ти не можеше и да мечтаеш. И на пумпал да се въртиш си оставаш една комплексирана злобарка. И спри да пишеш с моето име. Ще разбереш съвсем скоро защо.

 16. Катя, продължавай смело напред! Винаги ще има гниди като тази. Ние знаем коя си и какво правиш за всички нас.

 17. До сега не исках да пиша и да падам на дънното ниво на паразитите. Но ще го напиша. Катя, няма как да ти простят това, че подаваш ръка на всички и хората те обожават. Нали знаеш, че няма ненаказано добро. Бъди силна. С теб съм от 20 години в Берлин и ще продължа да те подкрепям. Лъжите вероятно греят душата на тази нещастница. Ако е така, нека да пише. Лека вечер от мен.

 18. Боже, колко злоба има на този свят! Като видя такива коментари и се питам защо са живи тези изроди? Вероятно женичката с гневните коментари не е призната в сферата в която работи или просто е лош човек.
  Кати, само напред!

 19. Ние познаваме всички профили на мима Фалша. От няколко месеца тази луда пише ли пише.

 20. Катенце, ако четеш това, ти благодаря, че финансира лечението ми. Прочетох мизериите и не се стърпях. Жената, която пише със сигурност не е в ред.

 21. Хора работя в нейната фирма от 12 години. Такова чудо прочетох че помислих че работя в друга фирма. Който и да пише тези лъжливи коментари е побъркан.

 22. Ха ха видях и аз мръсницата какво е написала. До сега четяхме през фалшивите и профили. Сега се научи и тук да пише. То не беше Славка, Ники, Диана, Мария. Болна жена. Омръзна ни да ни залива с лъжи. Аз работя от 9 години в хотела на Костови. Елате и вижте за какво става въпрос. Хора с класа.

 23. Пещерката и нейният „Арт Театър“ представят на сънародниците ни в Германия хитови пиеси .Браво Кате, това е родолюбие !! Гордеем се с теб!!

 24. Има само едно истинско богатство и то е отношението между хората. Катя Костова е много повече от човек. Тя е бижу. Благодарение на нея се лекувах в Германия. Да е жива и здрава. Приятелството ми с нея ще е до гроб.

 25. А пък в Пещера така я заобичахме напоследък с политическите лупинги, че дори един съгражданин не сподели тази фрапантно сладникава и безкрайно превзета статия. Дори местната герберска пропагандна машина не я разпространи, както по принцип прави с всички хвалебстия за приближените до тях. Нищо лошо няма да организира културни събития из Германия. Да помага на хората. Похвално е. Но користното тук прозира и е направо натрапчиво. А и смехотворно – в контекста на предателството на каузата в Пещера от преди година и на сегашните неистови напъни да се апологества в полза на морално и професионално провалилата се власт. Политическа амбиция, подкупност, зависимст или нещо друго се крие зад това – не знам. Но е тъжно, че медиите стават съучастници в това героизиране и естетизиране на опортюнизма и болната амбиция. Освен за калинките и бетинките, скоро ще си говорим и за катките в обществения живот. И за вредите, дето нанасят.

 26. Я стига с тия поръчкови статии, за жената, която излъга цяла Германия с името си Кумбуянова/ Костова. Жената, която се опитва да излъже цяла България, че има диплома за висше образование. Жената, която безочливо и без никакви скрупули лъже, че е болна от рак и още куп неща.Разберете, че тази жена не прави нищо без цел, а целта й е ясна на всички, политиката. Опазил ни господ от такива политици, като нея.

 27. Я, каква обсесия те е натиснала! Моето творчество тепърва предстои да види свят, а ти вече си в истерия. Точно така! Правилно реагираш. Нали си наясно, че това е моята цел? И ме има и ме няма, а ти не знаеш кога и къде ще съм аз. Реагираш точно както те очаквах. Предвидима си и не много умна, но си наясно и с това. Хайде-цунка по плешивата кратунка! :*

 28. За пореден път се налага да се подчертае дебело, че лицето, пишещо под псевдонима Гого, не носи името Мария. Това, предполагам, вече е станало пределно ясно на всеки, прочел и вникнал в коментарите на Гого. Освен на тези, които явно търсят комфорт и успокоение в своето безумно схващане, че критични към ОБЩЕСТВЕНИТЕ им изказвания и прояви могат да са само ЛИЧНИТЕ им врагове. Гого осъжда и осмива политическите провали, недъзи и ексцесии, без да познава персонално нито един от героите, към които е насочена цивилизованата критика и острия му тон. И сега отново би желал да иронизира опитите за политическа и обществена изява на определени лица. Като насочи вниманието им към следния текст на Лола Монтескьо (чието истинско име, те навярно добре знаят, е Капка Тодорова). Този текст, според мен, добре илюстрира качеството на „новините“ и „анализите“, произвеждани често от самата авторка на фейлетона, но най-вече от конкретни нейни съграждани, насочили жаден поглед към българската и пещерската политика напоследък. Подозрителна обща култура, отсъствие на аналитична мисъл, манипулация на факти, избягване на истината, липса на морална и друга отговорност. Писане и говорене, което по всяка вероятност е с цел обслужване на нечии тесни интереси, а не в полза на широката общественост. Което, разбира се, е повече от очевидно за огромна част от четящите. Та, идеята ми е, ама съвършено и в политиката, и в журналистиката се вписвате с тези си обществени изяви от месеци насам. А дали това е друг добър повод да бъдете обичани?

 29. Независимо, че Мария Джуркова не е Гого. Не иска и да бъде, но е благодарна за цялата работа, която Той свъпши за нея, призовавам ВСЕКИ, който има информация за престъпната или категоризирана от него като такава, дейност на лицето от публикацията по-горе, да се свърже с мен на едноименния профил в социалната мрежа. ЗАЕДНО СМЕ ЕДИННИ И СИЛНИ. ИМА МНОГО, НО ТРЯБВАТ И ОЩЕ! БРАГОДАРЯ ВИ!!!!!!
  П.П. Мария Джуркова никога не се е страхувала да пише от личния си профил. Просто до момента не го е правила. Целувки;, Катюша! Знаеш колко те обичам! Хахахахаха!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.