Всички легла в Covid отделението в Самоков са заети

Ситуацията в общинската болница в Самоков е под контрол. Covid-отделението вече е с 45 легла, като всички са заети, съобщи пред БНР кметът Владимир Георгиев. Болницата разполага с лекарства и консумативи, но ситуацията с персонала е тежка. Въпреки това няма върнати пациенти и те биват обслужвани, каквито и трудности да възникват. Има и все повече карантинирани в общината. Много от медиците са на възраст, има и такива под карантина и като цяло се усеща липсата на лекари и медицински сестри.

Кметът на Самоков изрази надежда личните лекари, които помагат на своите пациенти, да могат да окажат помощ и за нормалното функциониране на болницата. Същевременно призова съгражданите си, на които е наложена карантина, да не я нарушават.

В повечето училища в общината учениците от първи до четвърти клас продължават да се обучават присъствено, а в гимназиалния клас – онлайн. Преценява се дали е възможно да бъде възстановено присъственото обучение за по-големите ученици, като се взима предвид състоянието и отсъствието на учители. Детските градини работят нормално, но през последните дни някои родители, притеснени от рисковете за заразяване, са спрели да водят децата си.

Владимир Георгиев изтъкна, че за всички е важно децата реално да ходят на училище и да се осъществява присъствено обучение и добави, че когато времето позволява хората да излизат повече навън на чист въздух, а децата отново да се завърнат в училище, за всички животът ще бъде по-спокоен и посрещането на предстоящите празници ще бъде по-добро. 

Коментари

Задължително поле