Всички училища с ученици от Украйна могат да заявят безплатен специализиран буквар

Снимка: Pixabay

Всички училища, в които има записани ученици от Украйна през новата учебна година, могат да поръчат безплатно специален буквар за деца с различен майчин език от българския. Букварът "Четем с Ася и Явор" е създаден от логопеди и езикови експерти, и е полезно допълнително учебно помагало, което помага на децата с различен майчин език да усвоят по-бързо четенето на български език, съобщиха от фондация "Заедно в час".

Заявки за безплатно копие от буквара се приемат от учители, училища, родители и учебни центрове, и други в сайта prepodavame.bg: https://prepodavame.bg/bsl/ 

Според данни на правителствения портал ukraine.gov.bg в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна от пролетта на 2022 г. Мнозинството от тях, които влизат в българската образователна система през новата учебна година, имат нужда от допълнителни часове и подкрепа за усвояване на български език. 

Бежанската криза от последните месеци провокира пускането на втори тираж от изданието. Той включва 5000 ученически буквара и помагалото "Моите букви", както и допълнителни учителски книги. Комплектът учебни материали "Четем с Ася и Явор" е резултат от съвместния проект "Разбираш ли езика на училището" на сдружението "EducArt", фондацията "Заедно в час" и на фондацията "Тръст за социална алтернатива", който се реализира още от 2019 г. 

През 2021 г. първият тираж на "Четем с Ася и Явор" беше изчерпан за по-малко от месец още на предварителни заявки. Букварът достигна до над 5000 ученици в училища в цялата страна и извън рамките на България. В обратната връзка за изданията над 95 процента от учителите, които използват буквара, виждат напредък в уменията на децата за четене на български.

По данни в българските медии всяка година близо 20 процента от учениците, които започват училище в България, говорят различен майчин език от българския (основно ромски и турски, но и други езици). Според учителите те имат нужда от допълнителна езикова подкрепа, за да се справят успешно по всички учебни предмети. 

"Обучението по български език на деца с различен майчин език се различава от стандартното обучение по български език. След началото на военния конфликт в Украйна учителите в страната разпознават още по-силна нужда от материали, свързани с допълнителната езикова подкрепа за децата от Украйна, които продължават обучението си в България. Получихме много запитвания за буквара от различни краищата на страната и сме благодарни, че с помощта на верни съмишленици и дарители успяхме да организираме печата на нов тираж, който ще подкрепи работата и на учителите, и на учениците", казва Петко Иванов от екипа на "Заедно в час" и на сайта prepodavame.bg, който разпространява изданието.

Комплектът от учебни материали включва три книги: буквар за ученика, буквар с насоки за работа за учителя/родителя и помагало за изработка на тактилни букви "Моите букви".

Ученическият буквар "Четем с Ася и Явор" съдържа разделението на буквите в шест групи, които позволяват по-лесното им разбиране и запомняне от деца с различен майчин език. Изучаването на буквите е подкрепено с историята на двама герои, което ангажира вниманието на учениците. 

Букварът с насоки за възрастния съдържа страниците от буквара за ученика и допълнителни указания за учителя/родителя - какви са целите на всяка задача и упражнение, как да се организира и т.н. Това го прави лесен за използване от всеки учител, родител, логопед.

Помагалото "Моите букви" е допълнително приложение към ученическия буквар, което помага на учениците да научат буквите от азбуката, като използва техники от Монтесори и Валдорф педагогиката, и по този начин помага на децата да ги запомнят по-лесно и трайно. 

Всяка поръчка на буквара "Четем с Ася и Явор" осигурява на учителите още дигитална версия на изданието в pdf и допълнителни полезни материали, създадени по проекта "Разбираш ли езика на училището". Те включват: видеокурс за работа с деца с различен майчин език от българския (билингви); специализирани инструменти за диагностика; наръчник за интегрирана езикова подкрепа за ученици от първи до 12-и клас за подкрепа по всички учебни предмети; помагалото "Математика с граматика за първи и втори клас" и други.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование