Китайска банка иска до открие клон у нас

China Construction Bank Corporation има над 200 клона и дъщерни дружества от всички нива в 29 страни и региони по света.

Има 3,3 трлн. долара активи

Представители на финансовата институция дойдоха на проучвателна мисия

Втората по големина на активите банка в света - China Construction Bank (CCB) обмисля навлизане в България. Това съобщи председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.

Той, заедно с експерти от камарата, са имали среща с представители на банката в петък. “От финансовата институция бяха на проучвателна мисия в България. Делегацията беше водена от изпълнителния заместник-председател на China Construction Bank, като в нея е участвал и представителя на клона в Люксембург”, обясни пред “Труд” Цветан Симеонов.

По думите му от банката разглеждат всички опции как да навлязат на нашия пазар. Но най-лесният вариант е, тъй като имат клон в Люксембург, да открият такъв и у нас.

Банката иска да предлага в България както услуги за потребителите, така и за едрия бизнес. Проблемът е, че у нас няма големи и сериозни проекти, които да сложим на масата, за да ги поканим за инвеститори, категоричен беше председателят на БТПП. Като пример е била посочена българската железница, която се нуждае от инвестиции, но отново няма проект, който да се предложи на китайската банка.

Според Цветан Симеонов, за съжаление, държавните институции в България не са проявили особен интерес и никой не се е срещнал с китайците. “Ние обаче ще направим необходимото информацията, която събрахме, да достигне до тях и при една следваща визита да могат да бъдат договорени с по-големи подробности и то с институциите, от които зависи осъществяването на това намерение”, коментира той.

И допълни, че предстоят нови срещи и се надява скоро да има пробиви от китайска страна у нас.

CCB разполага с активи на стойност 3,3 трлн. долара, а годишната є печалба се равнява на 37 млрд. долара. С 14 977 клона и 345 971 служители тя предоставя цялостни финансови услуги, включително лично банкиране, корпоративно банкиране, управление на инвестиции на стотици милиони индивидуални и корпоративни клиенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции