Втората проба на Дънекова също е положителна, отнеха й акредитацията в Рио

Снимка: Спортал

И "Б" пробата на лекоатлетката ни Силвия Дънекова е положителна, предаде кореспондентът на "Труд" на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Акредитацията й беше отнета и тя трябва да напусне олимпийското село. Информацията беше разпространена официално от БОК.

"Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено, че в допинг пробата на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова е открито наличието на неспецифична субстанция. Дънекова е подложена на внезапен извън състезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина.

На 8 август МОК информира състезателката, че при изследването в нейната проба А от 1 август се установява наличие на methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (CERA), което е eryrhropoiesis-stimulating agent (ESA) – неспецифична субстанция от групата, забранена по Раздел S 2.1.1 от Списъка на WADA (известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“). Поискано е отварянето на проба Б и въз основа на това Силвия Дънекова е с временно спрени права. Изследването на проба "Б" потвърди резултата от проба "А". Съобразно разпоредбите състезателят и МОК ще трябва да изразят своите позиции пред КАС", пише в съобщението на БОК.

Коментари

Задължително поле