Вторият археологически парк готов през лятото

Йорданка Фандъкова посети късноантичния мавзолей в Южния парк, заедно с заместниците си Дончо Барбалов и Тодор Чобанов.

Кметът Йорданка Фандъкова провери на място проучванията

Според археолозите е открито крайградско имение на сердикийски гражданин 

Открити са монети и накити

Около късноантичния мавзолей в Южния парк оформяме вторият археологически парк в София, който ще завършим до края на лятото. Това съобщи кметът на града Йорданка Фандъкова във фейсбук.

https://www.facebook.com/fandakova.bg/posts/307866814035971

По думите й предположенията на археолозите са, че е открито крайградско имение на високопоставен сердикийски гражданин. Сходен, но по-малък мавзолей е разкрит в италианския град Равена.

При проучванията били открити монети, накити, вещи и ценна ваза тип „Диатрета“ от втората половина на ІV в., които може да се видят в Музея за история на София.

"Теренът, на който се намира мавзолеят, беше спасен от инвестиционни намерения за застрояване след 2001 г., когато археологическите проучвания са възстановени от археолозите Константин Шалганов и Марио Иванов от Регионален исторически музей – София", обясни Фандъкова.

Проектът предвижда както консервация и реставрация по останките от мавзолея и саркофазите, така и оформяне на околното пространство с ново озеленяване, алейна мрежа, осветление и детски кът, каза кметът.

Първият археологически парк на територията на София е “Западната порта на Сердика” и е открит за посетители през 2011 г. Той е важна част от структурата на античния и ранновизантийски град, който лежи в сърцето на днешната ни столица.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони