Вторият пенсионен стълб вехне

Средната пенсия на жените е доста под линията на бедността

Втора пенсия от около 50 лева ще взимат мъжете, които в момента са на 60 години и продължават да работят. Виж, жените ще получават, очаквано, по-малко - около 35 лева. Това е крайната сметка от работата на частните пенсионни фондове, познати като „Втория стълб”.

Така, още по-интересното в цялата тази сметка е, че тези пари май ще се вземат на две на три и май няма да бъде доживотна добавка към парите от НОИ. Момчета, защо ни е допълнителна осигуровка, когато има Бойко Борисов - той дава по петдесет лева домандатно, без дори да иска дори вноски. Третият стълб на пенсионната система (Борисов) показа трети пръст на втория стълб. Пенсионерите нямат сили да свият и петте пръста в нещо твърдо, наречено юмрук и да ударят, където трябва, и се радват на тези 50 лева, които добавят в потребителската им кошница плацебо-щастие като лекарство за кръвно, нискокачествен маргарин, кренвирши, което гладно куче не яде, хляб и бутилка ракия - последна надежда за доза щастие.

Вторият стълб се оказва мек като водна топка, захапана от анаболен питбул. Вярно, може би трябва да мине време, може би трябва да има стабилна икономика, за да може частните фондове да докарат допълнителния доход на иначе мизерстващите пенсионери до някакво приличие. Но какво това касае тези, които стоят на подветрената страна на живота... да кажем, го издухват за по-кратко.

Да не забравяме, че средната пенсия на жените е доста под линията на бедност. А пък мъжете могат да почерпят по кафе някоя възрастна госпожа, защото кретат леко над същата тази черта.

В същото време не се бъркайте, че фондовете нямат проблем да управляват парите ни, хем по закон, хем за свой комфорт. Ще ги чуете как правят нежно и внимателно инвестициите в надеждни, супергарантирани предприятия и фондове, ще ги видите как ви разказват това в красивите им офиси. Да, това е дясното - пазарна икономика, в която социалното следва след разходите за стандарта на мениджмънта.

Пенсиите са социална дейност. Когато си работил, разпъвали са те в името на компанията на кръст, късал си нервите си, харчил си здравето си, имаш право на един спокоен залез. Без мизерия, без лъжи, без меки стълбове.

Коментари

Задължително поле