Втори „Карнобаттабак“ търсили в Ихтиманско

Спецсъдът наложи постоянен арест на Миню Стайков, шурея му и сина на карнобатския кмет

На младини Стайков имал 4 присъди за кражби

Агенти на ГДБОП разполагали с оперативни данни за нелегална цигарена фабрика, която бълва продукция от неизвестно място в Ихтиманско. През февруари т.г. по този повод било искано разрешение за използване на СРС срещу Миню Стайков и сина му Стайко, но спецсъдът отказал. Чак 5 месеца по-късно – на 18 юли, маскираните ченгета нахлули в изоставената сграда на мандра и хлебозавод в Карнобат, където намерили машините и над 1000 мастербокса с цигари без бандерол.

За втория “Кранобаттабак”, който обаче е останал и досега неоткрит, се разбра в събота в спецсъда, където се решаваха мерките за неотклонение на трима задържани. Слез 3-часово заседание съдия Пламен Евгениев наложи постоянен арест на алкохолния бос Миню Стайков, на Белун Хазърбасанов – брат на съпругата му Рени и на Иван Димитров, син на кмета на Кранобат Георги Димитров.

Според спецпрокуратурата тримата, заедно с издирвания син Стайко Стайков и още четирима души, също търсени в момента от полицията, са участвали в банда, извършвала данъчни престъпления, пране на пари, производство и търговия с акцизни стоки без бандерол.

Съдия Евгениев реши, че към момента има обосновано предположение, че Миню Стайков и шурея му са замесени в данъчни далавери. На тяхно име се водят над 20 фирми, а според показания на свидетели, има и още много други, регистрирани на подставени лица - шофьори, пазачи и т.н. Иван Димитров пък бил замесен в цигарената фабрика в Карнобат., която действала тайно в помещения, собственост на неговата фирма. И за тримата нямало опасност да се укрият, но ако са на свобода можели да унищожават уличаващи документи или да въздействат на свидетели.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че Стайков има 4 присъда, а Хазърбасанов – три. Алкохолният производител поиска думата да възрази, че случаите са отпреди 39 години, когато той бил едва ли не дисидент срещу режима на Живков. Кънев уточни, че осъжданията на Миню Стайков са за престъпления против собствеността, а не срещу народната република и социализма.

Коментари

Задължително поле