Вулканичната активност на Хаваите остава висока

Властите в американския щат Хаваи обявиха евакуацията на още едно населено място на острова Хаваи заради увеличението на броя на вулканичните пукнатини след изригването на Килауеа. Заради продължаващата сеизмична активност в района на вулкана е спряно движението по шест шосета, предаде БГНЕС.

Изригването на вулкана стана на 3 май и бе съпроводено от трус с магнитуд 6,9. По-късно губернаторът на щата Дейвид Иге обяви района за зона на стихийно бедствие във връзка с последствията от изригването на вулкана Килауеа в източната част на остров Хаваи. Това даде възможност щатът да получи федерална помощ, за да се покрият разходите по евакуацията на жителите с помощта на хеликоптери, каквито на Хаваите няма в достатъчно. Освен това средства са нужни, за да сведе до минимум вредата за икономиката на острова и да се ликвидират по-бързо последствията от изригването.

Службата по геофизика на САЩ е предупредила, че може да се очаква поредно изригване на вулкана Килауеа. Фиксираното стабилно ниво на лавата в кратера на вулкана се е повишило и има вероятност от потенциални изригвания, придружени от експлозии, през следващите няколко седмици. Домовете си са напуснали вече над 2 хиляди жители на застрашения район. Потоците лава са унищожили повече от 35 домове и сгради в региона. Няма жертви в резултат на стихията.

 

Коментари

Задължително поле