Вулкан в Македония? Те такова чудо няма!

Странните пушеци при дупката до охридското село Косел се оказаха от запалени гуми

В нашата част на Балканите вулканичната дейност е затихнала преди стотици хиляди години, казват учените

Няма активен вулкан в съседна Македония и поне в близко бъдеще няма да има, увериха български учени пред “Труд”, след като през седмицата македонски медии обявиха, че “единственият жив вулкан на Балканите” се е пробудил край охридско село заради земетресенията в района.

“Серията трусове, които разлюляват Охрид вече близо месец, отвориха няколко нови дупки на единствения активен вулкан на Балканския полуостров, разположен край Косел”, съобщиха местни сайтове.

Зоната, за която става въпрос, е местността Дувало, популярна със своя геологичен феномен: серни газове, излизащи от дупка на повърхността с размери 30 на 50 сантиметра.

Според публикациите след трусовете от нея е започнало интензивно изхвърляне на сероводород, което предизвикало паника сред местните жители. В района даже били пратени пожарникари, за да “контролират” вулкана. Традиционно белият серен дим със силна миризма на развалени яйца пък бил заменен от “черен пушек с мирис на гума”.

“Да се говори за вулкан в тази част на Балканите е просто несериозно. Това би обърнало геоложките разбирания”, коментира пред “Труд” геофизикът проф. Стефан Шанов, припомняйки, че серни миризми и води има на много други места в региона: “Ако отидете на Рупите и там ще видите същото”.

Вулканична активност може да се търси около контактите на тектоничните плочи, когато едната се подпъхва под другата, уточни сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев. По-тежката потъва и избутва разтопените скали в мантията на дълбочина 40-50 км, при което лавата излиза на повърхността. “Такива процеси край Охрид няма, така че това не може да бъде вулкан”, категоричен е ученият.

Подобни процеси обаче има на юг от нас – при островите Крит и Санторини, където средиземноморската плоча потъва под южноегейската. “В нашата част на Балканите вулканичната дейност е затихнала преди стотици хиляди години. Кожух планина, в местността Рупите, всъщност е голям кратер на угаснал вулкан. Той е на над милион години и е най-младият в страната ни”, обясни проф. Ботев. Сеизмологът е категоричен, че находищата на сероводород не са знак обезателно за вулканична активност.

По думите му земетресение с магнитуд 4 по Рихтер като македонските е близо 1000 по-слабо от Пернишкото. “Обикновено трусовете с магнитуд 6 и нагоре имат силата да доведат до по-сериозни структурни изменения и да предизвикат геологични феномени – изригвания, пукнатини и т.н.”, посочи Емил Ботев. Според него “македонският вулкан” е по-скоро система от микропукнатини в земята, през която от недрата до повърхността се промъкват газове.

Повечето от колегите му в Скопие също определиха твърденията като “сензация” и напомниха, че последният вулкан в страната е угаснал преди около 5 милиона години. Властите пък съобщиха, че не изключват вероятността източник на черния дим с необичаен мирис да са изхвърлени в района боклуци.

Няколко дни по-късно пред охридска електронна медия хора от селото разказаха, че преди да се появят снимките и клиповете на пушещата дупка в социалните мрежи, неизвестни лица дошли при Дувалото и запалили гуми, а после снимали с телефоните си. Местните отрекоха и твърденията да са се появили нови отвори в земната повърхност. Тъкмо обратното - преди имало повече дупки, но те били зарити.

 

Дупката край Косел е опасна

В района на “вулканъа Дувало” има няколко дупки, от които излизат хладни газове с мирис на сяра. Най-голямата от тях е около половин метър, а местните жители я наричат “кратера”. По камъните наоколо се забелязва специфичният цвят на серни отлагания. Пребиваването край този геологичен феномен обаче не е съвсем безопасно. Доказателство за това са труповете на насекоми и дребни животни, които не са рядкост наоколо – знак, че освен сероводорода от земята излиза и “тихият убиец” - въглероден диоксид. Със сигурност мястото не е подходящо да опънете палатката си за през нощта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука