Вучич отказа среща с Тачи

Сръбският президент информира Брюксел за „лъжите на Косово”

Продължаването на диалога е под въпрос

Сръбският президент Александър Вучич отмени срещата си с косовския си колега Хашим Тачи, планирана за днес в Брюксел, предаде Б92.

Тя трябваше да стане продължение на диалога между Белград и Прищина с посредничеството на ЕС за намиране на трайно решение на косовския проблем. Очакваше се двамата да обсъдят и евентуална размяна на територии като част от възможно решение (виж графиката отдолу).

В Брюксел обаче Вучич проведе само среща с външната министърка на ЕС Федерика Могерини, която информирал за “всички лъжи на Прищина през последните дни”, които и станали причина да откаже разговори с косовската делегация, обясни Марко Джурич - шеф на Бюрото за Косово към правителството на Сърбия.

Джурич припомни, че задължение на ЕС е да осигурява условия за диалога Белград - Прищина и подчерта, че в момента изобщо няма такива.

Вероятно причината за недоволството на Вучич са пречките, които Прищина създаде за планираната му за този уикенд визита в Косово, за която също не е сигурно дали ще се състои. Преди посещението към сръбския президент били отправени заплахи, а освен това косовските власти категорично отказаха да му позволят да отиде на езерото Газиводе в Северно Косово, което и двете страни смятат за стратегически важно.

Тачи, който също се срещна с Могерини в Брюксел, заяви, че “статуквото и замразеният конфликт са неустойчиви” и че трябва да се търси решение, за да може да се изпълнят стратегическите цели - членство в НАТО и ЕС за Косово и присъединяване на Сърбия към ЕС.

Самата Могерини призна, че след днешните разговори “трудностите остават” и каза, че по-късно този месец тя ще проведе допълнителни разговори на високо ниво между представители на Белград и Прищина.

Коментари

Задължително поле