Вучич: Сърбия и Гърция винаги са се подкрепяли взаимно за териториалната цялост

Сръбският президент Александър Вучич след среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис заяви, че Сърбия винаги е подкрепяла териториалната цялост на Гърция, както и че Гърция е зачитала териториалната цялост на Сърбия и че се надява така да остане и в бъдеще, съобщава Kosovo-online.

"Сърбия и Гърция винаги са се подкрепяли взаимно за териториалната цялост. Вярвам, че така ще бъде и в бъдеще", каза Вучич на съвместна пресконференция с премиера Мицотакис.

Вучич съобщи, че по време на срещата са обсъдени всички аспекти на двустранното сътрудничество и посочи, че тази година се навършват 145 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни и каза, че вярва, че тази година ще бъде година на огромен напредък в икономиката сътрудничество, но и че ще бъде организиран и четвъртият висш съвет за сътрудничество.

„Имахме открит, честен, приятелски разговор по всички важни въпроси. Премиерът Мицотакис ме информира за много неща, които поради факта, че не сме част от ЕС, не са ми известни по този начин. Разбрах какво интересите на Гърция и Европа са, съгласни сме, че Гърция е един от значимите, важни и най-искрени поддръжници на Сърбия в ЕС. Възниква въпросът дали Сърбия има други алтернативи, начини, дали иска да бъде част от ЕС, т.к. както и дали Европа иска Сърбия да бъде част от Съюза“, коментира Вучич.

В този смисъл той посочи, че що се отнася до Сърбия, независимо от различни неща, Сърбия е твърдо решена да продължи и да ускори своя европейски път.

„Но също така казах, че разбирам, че в Европа не винаги са доволни от всичките ни ходове, но трябва да разберат, че очакваме подкрепа и за Сърбия по пътя й“, заяви Вучич.

Както каза той, те обсъдиха и дневния ред на Експо за 2027 г. и добави, че „мечтата ни е да посрещнем края на 2027 г. с общ БВП от 100 милиарда евро“.

„Имаме нужда от подкрепата на нашите гръцки приятели. Гордея се с днешния форум, можеха да дойдат 200 гръцки компании, а не 35-те, които са тук днес. Благодарим на всички, звучи парадоксално, Сърбия няма проблем с парите. Проблемът как да направим всичко това за какви пари сме предоставили? Нямаме достатъчно компании, които трябва да изпълнят всичко, което трябва да направим в годините, които ни очакват", каза президентът на Сърбия.

„Сега изграждаме високоскоростната железопътна линия Белград-Ниш, железопътната линия за Северна Македония приключва и частта през Македония трябва да бъде преодоляна. Гърция ще работи, за да гарантира това“, добави Вучич.

Според него Сърбия е начело в сравнение с други страни в региона, когато става дума за икономическо развитие, но все още трябва да направи много, за да достигне нивото на европейските страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа