Вучич: Сърбия не иска да се присъедини към НАТО, запазва военния си неутралитет

Президентът на Сърбия Александър Вучич изтъкна днес, че Сърбия не е в атлантическата интеграция и не иска да се присъедини към НАТО, ревниво пази военния си неутралитет, съобщава Танюг.

На специално заседание на Скупщината на Сърбия, където се обсъжда и Косово, Вучич, в отговор на критиките на депутата от Дверите Иван Костич, посочи, че Сърбия е на път към Европейския съюз, но не е на път към атлантическата интеграция.

"Сърбия е на европейския път, а що се отнася до атлантическата интеграция, Сърбия не иска да се присъедини към НАТО. Сърбия иска ревниво да пази своя военен неутралитет и да го укрепва. Има разлика между европейска интеграция и атлантическа интеграция", подчерта Вучич.

Вучич заяви днес, че преките чуждестранни инвестиции са много важни за сръбската икономика и че те ни плащат по-високи заплати и по-високи пенсии, като добави, че ако има заинтересовани инвеститори от Русия, те са добре дошли в Сърбия.

В отговор на критиките на депутата от Двери Иван Костич относно сътрудничеството с Руската федерация, Вучич на заседанието на парламента, обсъждащо Косово и Метохия, каза, че през изминалата година е имало скок в азиатския, тоест китайския и японския инвестиции в Сърбия, докато има лек спад в европейските, но те все още са доминиращи, а руските инвестиции са около 2,5 процента.

„Причините са разбираеми“, каза Вучич, коментирайки ниското ниво на руски инвестиции, като добави, че когато се управлява една държава, всичко трябва да се пресметне.

Вучич заяви днес в сръбския парламент, в продължение на специалната сесия, посветена на Косово и Метохия, че никога не е преговарял с никого за оставане на власт, нито ще преговаря с никого, защото го интересува единствено оцеляването. и напредъка на Сърбия.

„Никога няма да преговарям, за да остана на власт, интересувам се от оцеляването и напредъка на Сърбия“, коментира Вучич.

Така президентът отговори на обвиненията на депутата Робърт Козма от Зелено-левия клуб, че СНС, в допълнение към всички страдания за сърбите в Косово и Метохия, въвежда „царство на терор“ в северната част на Косово и Метохия и че винаги "преговаря с международни представители, за да остане на власт за себе си", и за увеличаване на несигурността за гражданите на Косово и Метохия.

Президентът на Сърбия коментира още днес на специална парламентарна сесия по доклада за преговорите с Прищина от 1 септември до 15 януари, че за разлика от някои представители на опозицията той уважава Русия и не й служи, а служи само на Сърбия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа