Въведоха специални мерки срещу коронавируса в Домашния социален патронаж във Велико Търново

Услугата обслужва 505 потребители

Общо 505 потребители обслужва екипът на Домашния социален патронаж във Велико Търново, където са въведени извънредни мерки срещу заразата от коронавирус. Възрастните хора са от Велико Търново и населените места Велчево, Присово, Леденик, Пчелище, Никюп, Ресен, Самоводене, Балван, Ново село , Дебелец, Килифарево и Пушево.

75 от тях са потребители в обществената трапезария, която се финансира от фонд "Социална закрила" към МТСП. Всеки ден те получават своята храна в пункт в сградата на РЗИ.

В режим на епидемия е изготвен специален график за получаване на храната от 11 до 13 часа, за да се избегне струпването на хора, обяснява Радослав Енчев, управител на Домашния социален патронаж. Храната се предлага в съдове за еднократна употреба и при високи хигиенни мерки. Цената на обедното хранене, което включва първо е второ ястие, е 2,50 лева.

Останалите възрастни хора в града и селата получават ежедневно 4 вида хранителни пакети на различни цени. В момента храните се приготвят в кухня - майка в стола на СУ "Владимир Комаров" във Велико Търново, в Балван и във филиала на дома в Ново село, като разносът на адреси започва сутрин от 10,30 часа.

Към патронажа работи и звено за услуги в домашна среда за лежащо болни възрастни хора. Екипите на патронажа ги обслужват, мерят кръвното им налягане, пазаруват им хранителни продукти и лекарства, плащат битовите им сметки или подават различни видове документи в институции.

В Домашния социален патронаж са заети общо 59 човека, като в момента те са едни от най- натоварените в общинските структури.

Коментари

Задължително поле