Въвеждат ваканция по някои банкови заеми

Димитър Радев

Спират или отлагат вноските

БНБ излиза с конкретна позиция до дни

До дни БНБ ще обяви критерии за налагане на ваканция при плащането на някои кредити заради пандемията от коронавируса. Това става след като Европейският банков орган (ЕБО) официално обяви, че подкрепя инициативите на национално и общоевропейско равнище за целенасочени и временни мораториуми (публични или частни), които спират или отлагат плащания по банкови кредити.

В продължаващия процес на консултации с националните надзорни органи ЕБО ще определи скоро критерии за сходно третиране на мораториуми върху плащанията по банкови кредити. Въз основа на критериите на Европейския банков орган за мораториуми върху плащанията по заеми, БНБ ще вземе решение, което ще обяви в близките дни, по отношение на тяхното прилагане в България, обявиха от Централната банка. Решението на БНБ ще бъде в продължение на вече анонсираните от Централната банка мерки за 9,3 млрд. лв. във връзка с пандемията от COVID-19, посочват експертите на управителя на БНБ Димитър Радев.

Това решение ще позволи на търговските банки в България да доразвият действията си за ограничаване на неблагоприятните ефекти от пандемията от COVID-19 върху техните клиенти.

Като член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган (ЕБО), БНБ участва в обсъждането на ефектите върху банковите системи в ЕС от мерките за противодействие на COVID-19. ЕБО призовава за гъвкавост и прагматизъм при прилагането на превантивния контрол от страна на централните банки и пояснява, че страните-членки могат да наложат мораториум върху плащанията по кредитите. Въпреки това ЕБО настоява за адекватна оценка на риска и очаква банките да дават приоритет на индивидуалните оценки на възможността на длъжниците да плащат, когато е възможно.

Защитата на потребителите остава приоритет и банките трябва да действат в интерес на клиентите, без скрити такси или автоматично влошаване на кредитните рейтинги, ако има забавяне на някоя вноска, посочват от ЕБО. Добре функциониращите платежни услуги са жизненоважни и от ЕБО призовават да бъдат увеличени лимитите за безконтактните плащания.

След призива си на 12 март 2020 г. до надзорните органи в страните членки да се възползват от пълната гъвкавост, предвидена в съществуващите регламенти в ЕС, Европейският банков орган (ЕБО) в сряда издаде второ изявление, в което прави редица тълкувания във връзка с класификацията на просрочените заеми и тяхното счетоводно третиране. Тези разяснения ще помогнат за осигуряване на съпоставимост на данните за риска в целия банков сектор на ЕС.

Всъщност и без разясненията на ЕБО в закона за извънредното положение е записано, че при забавяне на вноски по кредити не може да бъдат налагани наказателни лихви и да се пристъпва към разпродажба на обезпеченията по заемите.

 

Вдигнаха капитала на ББР

Осигуриха 700 милиона лева за облекчаване на кредитирането

Ще дадат шанс да пропуснете 1-2 вноски, каза Томислав Дончев

Решение за увеличаване акционерното участие на държавата в капитала на Българската банка за развитие (ББР) на обща стойност до 700 млн. лв., взе Министерският съвет. Парите ще бъдат използвани за изпълнение на мерки за подпомагане на икономиката във връзка с пандемията от COVID-19. Ще бъдат издадени портфейлни гаранции към банките, които да им позволят да предоставят по-гъвкави условия за бизнес кредити за определен период при определени условия и индивидуална преценка на всеки конкретен случай.

Meрките, които ще предприеме ББР, целят осигуряване на достъп до финансиране за поддържане на оборота и дейността на малки и средни фирми, засегнати от пандемията. Ще бъдат отпускани и безлрихвени, необезпечени заеми до 1500 лв. на месец на хора, пуснати в неплатен отпуск.

“Капитализацията на банките е за да могат да бъдат гъвкави при неплатени вноски от хора и фирми, а не да им разпродадат веднага къщите”, коментира пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев. “Надявам се в следващите дни търговските банки да кажат какви ще бъдат нивата им на гъвкавост - да ви дадат шанс да дишате, да пропуснете една или две вноски”, обясни той.

 

Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО, пред “Труд”:

ГЕРБ обявиха мерки, преди да ги обсъдят с нас

- Господин Веселинов, каква е причината ВМРО да предлага финансови, икономически и данъчни мерки, за справяне с кризата от коронавируса?

- Държавата е изправена пред изпитание, което в българския случай има не толкова здравни, колкото икономически измерения. Мерките, свързани с пандемията от коронавируса, затвориха стотици заведения, ресторанти и малки фирми. Стотици хиляди хора на практика останаха без работа или са под заплаха да загубят работата си. Категорично смятаме, че дебатът трябва да бъде не само политически, но и експертен. Той трябва да се води върху плоскост, на която са представени различните страни от обществото - работодатели, синдикати, политически партии, т. е. всички заедно да стигнем до приемливи решения.

- Премиерът вече обяви, че 4,5 млрд. лв. ще бъдат дадени на бизнеса за преодоляване на кризата. Нима тези мерки са недостатъчни?

- До момента имаме само заявка за няколко мерки, които не са изчерпателни и не решават най-съществените проблеми. Един от тези проблеми е дълговият - нещо, за което ние предлагахме да има специални текстове в извънредния закон. Предложенията ни бяха частично приети, но като цяло банковата политика по отношение на кредитите е нещо, което трябва специално да бъде обсъдено - включително и политиката на БНБ за задължителните минимални резерви, които на практика лишават банките от ресурс. Очакваме и конкретни стъпки по отношение на това кой кредит се води за просрочен, защото сега за 90 дни забавяне, кредитът се води за просрочен и банката е длъжна да провизира съответната сума. Същевременно кредитополучателите влизат в Централния кредитен регистър като некоректни платци и това им блокира по-нататъшно взимане на банков кредит. Ние предлагаме срокът да се увеличи от 90 на 180 дни. Смятаме, че правилата трябва малко да се разчупят, за да не тръгват банките да гонят длъжниците си, по правилата, които са за друго време. Убедени сме, че държавата трябва да е коректна към бизнеса, т. е. парите които дължи на бизнеса да ги издължи максимално бързо - говорим за дългове към изпълнители на различни обществени поръчки и за бавенето на ДДС. Необходим е и селектиран подход по икономическите сектори, където да видим какви са конкретните потребности. Смятаме, че за да оцелее туристическия бранш е добре държавата да отпусне известно количество ваучери за българските граждани. Тези ваучери може да са и с европейско финансиране. Необходими са спешни мерки, които да завъртят отново колелото на икономиката.

- Не се ли опасявате, че ще бъдете обвинени в популизъм?

- Мисля, че предлагаме един нормален дебат, който трябва да се случи. Очаквахме въпросът да бъде поставен в рамките на коалиционния съвет, но ГЕРБ обявиха мерки преди да ги обсъдят с нас. Затова съвсем нормално е ние да заявим какви са необходимите мерки според нас.

- Кога за последно заседава коалиционния съвет?

- Преди кризата с коронавируса.

- А вие поискахте ли свикване на коалиционния съвет след обявяването на извънредното положение?

- Предстои да поискаме.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси