Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Бойко Борисов разговаря с държавния секретар на САЩ Майк Помпео

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 2 април 2020

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

Въвеждат електронна рецепта до края на годината Изготвя се нова Национална здравна стратегия

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова (вляво) посочи, че промените в сектора трябва да се случват еволюционно, а не революционно.

Намалява детската смъртност

Изготвя се нова Национална здравна стратегия, тъй като срокът на действие на сегашната изтича в края на тази година. Това каза председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова по време на форум, посветен на бъдещето на здравната система – “Хоризонт” 2030. Дариткова допълни, че има уверението, че до края на 2020 г. се очаква въвеждането на електронна рецепта.

Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков е постигнато много в областта за финансиране на здравеопазването, но все още има много да се желае по отношение на разходите за здравеопазване за всеки един човек от населението. Той поясни, че съвсем скоро ще бъде публикуван доклад за здравето на нацията, като посочи, че в него вече се забелязват положителни тенденции. Като пример той изтъкна намаляване на детската смъртност.

“В това отношение все още не сме стигнали европейските нива, но тенденцията се оформя като устойчива” – каза заместник-министър Пенков.

По думите на председателя на Българския фармацевтичен съюз Асена Стоименова аптеката не би трябвало да се възприема само като търговски обект.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров обясни, че ролята на лекаря се е променила, като от последна инстанция той се е превърнал в посредник между фармацевтичната индустрия и новите технологии и пациентите си.

“България е една от малкото държави, в които все още не е задължително продължаващото професионално развитие и въвеждането на регистри на квалификационните документи”, посочи Маджаров. По думите му регистрите ще гарантират на населението, че го лекуват квалифицирани кадри.

“Крайно време е да има механизми за преструктуриране на лечебните заведения, съобразено с нуждите на населението в даден район”, допълни той.

“Трябва да се заложат мерки за повишаване в значителна степен на доверието лекар-пациент”, каза Андрей Дамянов, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.