Във варненската болница "Св.Марина"лекуват 100 % хепатит С

Изследвайте се поне веднъж годишно, защото инфекцията протича без симптоми, съветва проф.д-р Искрен Коцев

100% се лекува хепатит С само за два-три месеца чрез приемане на таблетки перорално. Това съобщи ръководителят на Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ"Св.Марина"във Варна проф.д-р Искрен Коцев в Световния ден за борба с хепатита, който припомни, че лечението се поема от НЗОК от година, година и половина насам.

В клиниката на най-голямата болница в Североизточна България годишно се лекуват 300 пациенти с хепатит В и близо 250 с хепатит С. Все още има пациенти, които не знаят, че съществува лечение на опасната вирусна инфекция, както и мнозина, които не знаят, че са с хронични хепатити В и С, защото протичат без симптоми. Затова изследвайте се поне веднъж годишно, препоръча проф.Коцев.

325 млн.души в света живеят с хронична хепатитна инфекция и 1.5 млн.умират всяка година в резултат на нея, посочи още професорът,който е един най-добрите специалисти у нас.Световната здравна организация смята, че до 2030 г. може да се реши радикално проблемът и подобно на вариолата хепатитът да бъде изкоренен напълно.

Броят на заболелите у нас намалява, а заслугата за това е задължителната ваксинация на всички новородени от 1992 г. насам. Но трайността й е 10 години и за това в тинейджърска възраст е добре да се направи реваксинация за хепатит В, посъветва проф.Коцев. Сред най-честите причини за развиване на заболяването у нас са употребата на алкохол, вирусните инфекции, натрупването на токсини и приемът на метаболтни автоимунни медикаменти, затлъстяването, лошата хигиена и др. Комбинацията на алкохол с хепатит В и С води до чернодробна цироза, която в 84% от случаите предизвиква  рак на черния дроб.Черният ни дроб е подложен на ежедневна агресия от страна на алкохол вируси, храни, метаболизъм, токсини и медикаменти, категоричен е проф. Коцев. По думите му, за да се предпазим от болестта не се препоръчва злоупотребата с алкохол, както и с мазни храни и захар.

Татуировките и поставянето на пиърсинг също могат да ни доведат хепатит. Желателно е зъболекарите да използват стерилни приспособления. Важно за предпазване от заразяване е спазването на строги хигиенни правила при процедурите в козметичните и фризьорските салони, при педикюр и маникюр.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве