Във Военна академия анализират пандемията и националната сигурност

В затворената част на парка са създадени два тенис корта.

Въпреки кризата учебното заведение удвои студентите си

Със съдействието на Министерството на културата и на министър Боил Банов ще се възстанови „Стълбището на началниците“

Военната академия „Георги Стойков Раковски“ е сред най-прeстижните учебни заведения у нас. При общ спад в броя на студентите в България с по около 6000 на година, военната Алма матер успя да удвои обучаемите си.
В момента в Академията се обучават в пъти повече цивилни студенти, отколкото офицери. Съотношението е условно, защото предметът на дейност включва и обучение на специализанти. Провеждат се над 100 специализирани курса за придобиване и повишаване на квалификацията на експерти, работещи в Министерството на отбраната, областта на националната сигурност и отбрана от различни държавни, обществени институции и ведомства, дипломатическите среди и представители на бизнеса и медиите, както и други лица, работещи в областта на националната сигурност и отбрана. Заедно с тях, всяка година се обучават около 2000 българи и чужденци, споделят от учебното заведение.

През тази учебна година Академията е приютила за наука над 1000 студенти - близо 420 бакалаври и 600 магистри.

Магистърските програми през последната кандидатстудентска кампания са били 13. Най-новите от тях са „Психология“, „Киберсигурност“, „Сигурност и противодействие на радикализацията и тероризма“ и „Сигурност във въздухоплаването“, „Национална сигурност и отбрана“. Продължава приемът и за „Стратегическо ръководство на сигурността и отбраната“, „Мениджмънт“, „Енергийна сигурност“, „Логистика“, „Корпоративна сигурност“, „Защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи“ и „Публични комуникации в сигурността и отбраната“ - чиито студенти на няколко пъти печелят призови места на двете национални състезания по PR.

Преди две години е акредитирана бакалавърска програма за студенти по „Сигурност и отбрана“, което се случва за пръв път във вече почти 109-годишната история на висшето училище. Тя е получила една от най-високите първоначални акредитационни оценки и е с продължителност 4 години за редовно и 5 години за задочно обучение. При това, Академията отчита 230% ръст на приема на студенти за учебната 2020-2021 г., спрямо 2018-2019 г. През лятото на 2021 г. ще започне прием за третия випуск бакалаври.

Извънредните условия за пандемията катализират процеса на въвеждане на онлайн-обучение във всички висши училища. Чрез специална платформа се провеждат не само лекции, но и семинари, анкети и дори изпити. Бързо е адаптирана платформата за дистанционно обучение BlackBoard за онлайн-занятия. Обновени и качени на нея са всички лекции. Предоставената от МОН платформа Office 365 предоставя широки възможности за използване на инструмента „виртуална класна стая“ и др.

Извършено е и препланиране на учебния процес във връзка с настъпилата пандемична обстановка, при което не е допуснато да отпаднат учебни занятия и е тествана в реални извънредни условия платформата за дистанционно обучение.

Институт „Перспективни изследвания за отбраната“ /ИПИО/ с директор проф. д-р Митко Стойков следи ситуацията с коронавируса от самото начало. „Естествено заразата и обстановката влияят върху националната сигурност. Военната академия подготвя конкретни анализи, а препоръките на нейните учени предоставя на Министерство на отбраната. Академията има възможност да приеме работата на Национален ситуационен център със своята експертиза. Освен с нея, разполага с база и опит да провежда учения. Осигурява работни станции, в които представители на различни ведомства могат да работят в екип. Неотдавна е проведено учение на ЕС за България - за управление на кризи“, обясняват от учебното заведение.
В Академията се провеждат ежегодни международни научни конференции. Последната е в периода 12-14 ноември 2019 г. на тема: „Дългосрочни предизвикателства за развитие на средата на сигурност и изграждане на способности на въоръжените сили“.

Един от най-важните проекти, осъществен от ИПИО, е „Научно-методическо осигуряване на Стратегическия преглед на сигурността и отбраната“. Това става в национален формат през 2019 и 2020 година. Стратегическият преглед е организиран с Решение на Министерския съвет №26 от 18 януари 2019 г. За провеждането му е създадена Междуведомствена експертна група, която включва 56 експерти от 29 министерства, държавни агенции и национални служби. Ръководител на групата е директорът на ИПИО проф. д. н. Митко Стойков. По друг важен научно-приложен проект „Изграждане на изследователски лаборатории в ИПИО“ са въведени в експлоатация три изследователски лаборатории - „Иновации в образованието и развитие на академичния състав“. Тя е предназначена за изследване, експериментиране, моделиране и внедряване на перспективни технологии, иновации и платформи в образованието и квалификацията. Втората лаборатория е „Военна история и поуки от практиката“, в която се разработва нов интерфейс на базата данни в АИС на БА с опита от мисиите за поддържане на международния мир и сигурност. Последна е изследователската лаборатория към Националния ситуационен център.

Комплекс „Царски зали“, които датират от 1892 г., е предпочитано място за корпоративни събития и дори за сватби.

По проекта „Развитие на рейтинговата система на висшите училища в България“, за поредна година Академията е класирана на първо място в професионално направление „Военно дело“ и на второ място в професионално направление „Национална сигурност“.

Академията има подписани 50 договора за сътрудничество и взаимодействие с висши училища, институти и научни организации не само в обучението, но и по отношение на научните изследвания в сектора за сигурност и отбрана в България.

От 2016 г. учебното заведение е утвърдено за издател на тримесечното военнотеоретично списание „Военен журнал“, като до момента са публикувани над 130 статии.

Паралелно с това се обновява материалната база. „Възстановен е комплекс „Царски зали“. Те са създадени през 1892 г., но интериорът им е бил заличаван на няколко пъти като последния път е при заснемането на филма „Цар и генерал“ през 1965 г.

„Комплекс „Царски зали“ стана предпочитано място за корпоративни събития, но и за сватби. Големите промени и грижи за материалната база започват, след като в края на 2017 г. правителството отпусна 7 000 000 лева за ремонтни дейности в академията.

Студентите се обучават в 60 обновени зали и кабинети. Обновени са кабинети и зали с нови 1031 седящи места като капацитетът им е увеличен с 85%.

Направена е реконструкция на столовата. Този ремонт спира разрушителните процеси от високите подпочвени води там и възстановява красивите архитектурни елементи в столовата, като осигурява максимален капацитет от 300 места.

Обособена е книжарница. В затворената част на парка са създадени два тенис корта. Приключва работата по още няколко, които ще бъдат с осветление и под „балон“.

Гордеем се с реставрацията на колоните от дърворезба на пирамидата за оръжие в зала на комплекс „Царски зали“, дарена от цар Фердинанд и цар Борис III на Военното на Негово Величество училище през 1918 г. Пирамидата е възстановена от дърворезбаря Христо Терзиев и е изработена от майстора-дърворезбар Нестор Алексиев от село Осой, Дебърско в Република Северна Македония. Предстои ремонт на езерото в парка на Академията, което е пострадало от бомбардировките през 1944 г.

Храм-паметник на загиналите през Първата световна война е следващият значим проект, за който скоро ще стартира кампания за събиране на дарения.

Със съдействието на Министерството на културата и лично на министър Боил Банов се предвижда възстановяване на „Стълбището на началниците“ на Военното училище, с техните бюстове, както е изглеждало през 1934 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование