Във Франция ще се произвеждат новите сини британски паспорти след Брекзит

Новите британски сини паспорти, един от най-разпространените символи на Брекзит, ще бъдат произведени в членката на ЕС Франция. Това съобщи днес Мартин Съдърланд, главен изпълнителен директор на британската компания Де Ла Рю (De La Rue), която произвежда сегашната бургундско-червена версия на документите, предаде Ройтерс.

Преди референдума от юни 2016 г. за излизане на Великобритания от ЕС някои привърженици на брекзит призоваха за връщане на синьо-златните британски паспорти, издавани от 1920 г. до 1988 година.

Актуалната в момента бургундско-червена версия се произвежда в Северна Англия от Де Ла Рю, чийто шеф съобщи, че компанията е загубила търга за новите паспорти заради по-ниските цени, предложени от конкуренцията.

Бих искал да поканя (премиера) Тереза Мей и (вътрешния министър) Амбър Ръд да дойдат в завода ми и да обяснят на всеотдайните ми работници, защо според тях е разумно решение производството на един британски символ да бъде изнесено в чужбина", заяви Съдърланд.

Действащият договор, който изтича през юли 2019 година, е на стойност 400 млн. британски лири (566 млн. долара) и компанията посочва, че решението на правителството няма да повлияе върху резултатите й през текущата и следващата финансова година.

Министерството на вътрешните работи заяви, че е провело справедлив и отворен търг, за да осигури, че в крайна сметка ще осигури на клиентите високо качество и сигурност при най-добра цена.

Няма изискване паспортите да бъдат произведени в Обединеното кралство, допълни говорителка на министерството.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа