Въздухът в Пловдив - все по-чист

Над 120 дни няма регистрирани наднормени стойности на фини прахови частици в града под тепетата

Въздухът в Пловдив става все по-чист, твърдят експертите от общинска дирекция „Екология и управление на отпадъците”. Тези техни твърдения се подкрепят от факта, че повече от 4 месеца - от началото на април до момента, няма регистриран случай на наднормени стойности по показатели фини прахови частици в атмосферния въздух на автоматична измервателна станция „Каменица“.

Тя отговаря на изискванията на градския фонов пункт за мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината, а данните от нея се предоставят ежедневно на жителите и гостите на града под тепетата на официалния сайт на Община Пловдив. От екодирекцията признават, че основен замърсител на въздуха в града освен автомобилите си остава отопляването през зимния период с дърва и въглища.

Затова в разгара на лятото и предстоящата подготовка за зимния сезон експертите дават и някои съвети, които ще помогнат във въздуха да се отделят по-малко фини прахови частици (ФПЧ) от тях. Според еколозите горенето на сухи дърва ще намали с над 40% отделяните емисии на ФПЧ, като за предпочитане е те да се оставят да изсъхнат по естествен път за около година. За домакинствата, които се отопляват на дърва, е важно условие горенето на сухи дърва, защото така те са по-калорични и с по-малко материал ще се постигне желаният комфорт на отопление.

Въздухът ще се замърсява по-малко и при използването на висококалорични въглища за отопление. Те имат ограничено съдържание на сяра и пепел и макар да са по-скъпи, отделят повече топлина и желаната температура се постига с изгарянето на по-малки количества. По тази причина цените им стават съпоставими с тези на нискоенергийните въглища, съветват експертите. Според тях почистването на комините всяка година също спомага за намаляване на концентрациите на замърсителите и по този начин се подпомага доброто естествено разсейване на газовете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България